Gaz kapsülü ile vurulan Berkin'in babası: 'Ayağa kalksın ona Ethem'in ismini vereceğim'

Berkin Elvan daha 14 yaşında bir sabah evden çıkıp ekmek almaya gitti, kafasına gelen gaz kapsülüyle bir daha eve dönemedi. 10 gündür yoğun bakımda. Berkin’in babası yaşadıklarını <em>soL </em>gazetesine anlattı.

Oğlum bana baba derse dünyalar benim olur diyen Baba Sami Elvan: “İnanıyorum ki Berkin ayağa kalkacak ve onun ismini Berkin Ethem olarak değiştireceğim.”

soL: Bize olayın nerde, nasıl olduğundan biraz anlatabilir misiniz?
Sami Elvan(47): ‘’Olay 15 Haziran Cumartesi gecesi mahalle komple sokaktaydı. Ama ben evdeydim. Şeker hastasıyım. Okmeydan’ında oturuyorum. Herkes meydandaydı. Ben de gidecektim fakat sağlık açısından çıkamadım. Eşime dedim ki herkes çıkıyor, sen de çocuklara sahip çık. Gece 1.30 – 2.00 gibi TV izliyordum. Eşim çocuklarla birlikte bir ara birbirlerinden ayrılmış.

Sabah (16 Haziran Pazar) 5’e kadar kimse uyumamış zaten. Sokaklara gaz atmışlar. Camları kapatmama rağmen etkileniyordum. Bir ara oğlumu kaybettik aradım geldi eve. Sabah 7.00 – 7.30 gibi kahvaltı yapacağız. Ekmek almaya gitti. Bir süre sonra kapı çaldı. Çok acı bir zil sesi… Hayatımın en acı sesi. Olayı gören biri geldi ve ‘Berkin’in kafası kırıldı, şimdi hastahanede’ dedi. Dışarı çıktım. Gözlerim yanmaya başladı çünkü o saatte bile halen biber gazı kokusu vardı. Sonra yolu kapattıklarını öğrendim. Aşağı indim. Sonra bir araca binip hastaneye geldik. Ameliyata alınmış. Aynı gün iki kez ameliyata alındı. Sonra yoğun bakıma aldılar. Bu süreçte doktorlar bize iyi bilgi vermediler. Berkin burnundan ve ağzından rahat nefes alamıyor. O yüzden boğazından bir delik açarak rahat nefes almasını sağlamaya çalışıyorlar.

soL: Görgü şahitleri olayı nasıl anlattı vuran polisi gören var mı?
S.M.:Gören arkadaşları sarı saçlı, kaskı olmayan bir polisin ‘’Buna atın(gaz kapsülü) diyerek gösterdiğini söyledi. Polis kayıtlarında eylemde olduğu belirtiliyor. Herkes eyleme katılıyor. Arkadaşları seni hastaneye götürelim berikin demiş. ’Babam duymasın, görmesin’ demiş. Benim hasta olduğumu biliyor. Kalbi durmuş hastaneye ilk geldiğinde.

soL: Berkin’i olaydan sonra görebildiniz mi?
S.E.: Evet bir kez görebildim. Sizle görüşmeye gelmeden biraz önce. ‘’Oğlum ben buradayım dedim. Bütün arkadaşların yanında, gözlerini açtı, kapadı zorlanmasını istemedim. Ellerini öptüm çıktım.

soL: Berkin nasıl bir çocuktu? Okuyor muydu veya çalışıyor muydu?
S.M.: 1999 doğumlu Berkin. 14 yaşında. Benim çocuğum çok akıllı bir çocuk. Çevreye çok duyarlıdır. Herkese yardım eder. Polisin Berkin’in direk kafasına hedef alarak ateş ettiğini düşünüyorum. Bu çocuk terörist dahi olsa gelir evinden alırsın. İsabet olarak ateş etmezsin. Hâlbuki 14 yaşında bir çocuk nasıl terörist olacak. Ben Berkin’in hedef alınarak vurulduğunu düşünüyorum. Görgü tanıkları var olayı gören, arkadaşları olay yerindeydi onlar bana anlattı.

soL: Berkin daha önce böyle bir eyleme katıldı mı?
S.E.: Daha önce bir eyleme katılmışlığı yok. Tekstil işiyle uğraşıyorum. 2 kızım var Gamze ve Özge, Berkin’in ablaları. Cumartesi eşimle birlikte işten geldik. Salı günü kep töreni varmış olayın olduğu gün. ’Baba bana kep al’ dedi. Annesi ve ablasıyla beraber gidip aldılar. Kıyafetlerini ben bugün ilk defa gördüm. Onu artık kim giyecekse… Polislerin çocukları mı giyecek bilmiyorum. Gelip alsınlar. Berkin’in kep törenini öğretmeni ve arkadaşları iptal etmiş. Berkin ne zaman hastaneden çıkarsa o zaman yapacaklarmış. Doktor her şeye hazırlıklı olun dedi. Dayanamıyorum. Bir baba nasıl dayansın. Benim çocuğumu normalde zincire vursan durduramasın.

soL: Ethem Sarısülük yaşamını yitirdi biliyorsunuz.
S.E.: Evet biliyorum ve herkesin bilsin herkes duysun, inşallah oğlum kalkacak. Berkin Ethem olarak ismini değiştireceğim. Ethem ve Dilan’ın ailesi bana o kadar destek veriyorlar ki… Ankara’da Dilan’ın(Dursun) acısını da paylaşıyorum. Benim tek isteğim oğlumun ayağa kalkıp bana tekrar ‘baba’ demesi. Dünyalar benim olacak. Bizi bu şekilde yıldıramayacaklar. Bu mahalleyi terk edeceğim. Evime gidemiyorum. Merak ediyorum, acaba Berkin’in yerinde o polisin çocuğu olsa ne olurdu. Bu iş hiç birisinin yanına kâr kalmayacak. Bugün olmasa bile elbet hesabı sorulacak. Zaten bununla ilgili bir hukuki süreçte başlattık. Bugün suç duyurusunda bulunacağız