Füze savunma ihalesi Çin’e

Türkiye’nin 2006 yılından bu yana gündeminde olan uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi ihalesi önceki gün sonuçlandı ve ihale Çin’e verildi. Reuters gelişmeyi abonelerine, Çinli şirketin ABD’nin kara listesinde olduğunu hatırlatarak geçti.

Pınar Kahya - soL

Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşen Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, 2006 yılından bu yana gündemde olan “uzun menzilli füze savunma sistemi” ihalesinin Çin’e verilmesi kararı verildi. Türkiye’nin ısrarla istediği Patriotlarda anlaşılamayınca, Çinli CPMIEC firmasının FD-2000’i kabul edildi. CPMIEC ihale teklifi sunanlar arasında Türkiye’nin ortak üretim teklifini kabul eden ve 3 milyar doların altında teklif veren tek firma.

Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi Projesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 10 yıllık tedarik planı çerçevesinde ve Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin 30 Haziran 2006 tarihli kararı uyarınca başlatıldı. Projeye ilişkin teklife çağrı dosyası, Cpmiec/Çin Halk Cumhuriyeti, Rosoboronexport/Rusya Federasyonu, Raytheon/ABD ve Lockheed Martin/ABD firmalarına ve kuruluşlarına, ilgili talep mektubu ise ABD hükümetine 8 Nisan 2009 tarihinde gönderildi ve ihale sürecine girildi.

Türkiye’nin füze savunma sistemi konusunda harekete geçmesi, Suriye’deki savaştan önce başlamış olsa da geçtiğimiz yıl Türkiye’nin “kendi sınır güvenliğini sağlamak” iddiasıyla NATO’dan istediği Patriotlar ile NATO’nun yeni güvenlik stratejisi kapsamında Malatya Kürecik’e yerleştirilen radar sisteminin yalnızca NATO üslerini koruduğunun ortaya çıkması üzerine sürecin hızlandırıldığı düşünülüyor.
İsrail iddiası

Reuters, söz konusu ihale haberini, Çinli şirketin ABD’nin kara listesinde olduğunu hatırlatarak geçmesi dikkat çekti. Haberde, ABD yönetiminin Şubat ayında CPMIEC şirketini İran, Kuzey Kore ve Suriye'de Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nı ihlal ettiği gerekçesiyle kara listeye aldığı belirtildi.

Çin ihaleye FD-2000 model uzun menzilli hava savunma sistemleriyle girdi ve bir nevi teknoloji transferi anlamına gelecek Türkiye’nin birlikte üretim teklifini kabul etti.

FD-2000 füze sistemi ikili ve altılı bataryalar halinde yerleştirilecek. Füzenin bir diğer özelliği ise 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip olması.

Çin’in FD-2000’inin ateş kontrol radarı Patriotlara benziyor. Çin’in bu teknolojiyi İsrail aracılığıyla sızdırmış olabileceği yönünde iddialar var. Çin ise FD-2000’in Türkiye’ye yerleştirilmesiyle, gerçek bir savaş alanında füze savunma sistemini denemiş olacağı yorumları yapılıyor.

Uçuşa yasak bölge için kullanılabilir
Çin'in füzeleri, uzun menzilden daha çok orta irtifa hava savunma sistemleri konusunda uzmanlaşmış durumda bulunuyor. FD-2000, Suriye’nin kısa menzilli füzelerini durdurabilecek kapasiteye sahip değil ancak Türkiye-Suriye arasındaki muhtemel bir uçuşa yasak bölgede kullanılabilir. Bu durum füzelerin esasen İran’a karşı yerleştirildiği yönündeki iddiaları güçlendiriyor.

Türkiye, ABD’den 20 adet Patriot istemiş ancak NATO kumandasında 6 adet Patriot ülkeye yerleştirilmişti. Türkiye’nin NATO kapsamı dışında kendi kuvvetlerine katmak üzere satın almayı talep ettiği Patriotlar ise ABD kongresinden onay alamadı.

MİLGEM Koç’a verilmedi
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında, MİLGEM Projesi kapsamında Koç şirketi RMK Marine’e verilen ihale de iptal edildi. Bu çerçevede yer alan 3'üncü ve 4'üncü gemiler, İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilecek ve diğer 4 gemi için yeniden ihale açılacak.