FT’den Barzanici çözüme destek

Financial Times, Türkiye’nin Kürt sorununa ilişkin yaptığı değerlendirmede Kuzey Irak’a işaret etti, AKP’nin “olumlu yolda ama yavaş” olduğunu söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Dünyanın en etkili gazeteleri arasında yer alan İngiliz Financial Times gazetesi, Kürt sorunu üzerine yaptığı haber-değerlendirme yazısında, "Barzanici" çözüm arayışlarına destek çıktı.

Gazetede Delphin Strauss ve Funja Güler imzasıyla dün yayınlanan "Türkiye'nin daha fazla yok sayamayacağı azınlık" başlıklı haberde, seçim süreci ve Gül'ün Irak ziyareti üzerine değerlendirmeler öne çıktı.

"AKP olumlu yolda ama yavaş"
AKP'nin Kürt sorununda "olumlu, ancak yavaş" ilerlediği değerlendirmesinin yapıldığı haberde, Kürtçe yayın yapan TRT-6'nın yayına girmesi ve AKP'nin Güneydoğu'ya yönelik yatırım vaatleri olumlu adımlar olarak görüldü.

Kürtleri kapsayacak bir Anayasal değişikliğin gündeme gelmesi gerekliliğinden söz edilerek, "AKP'nin Kürtleri kapsayacak bir Anayasa değişikliği için yardıma ihtiyacı olmadığı" vurgusu yapıldı.

Gül tabu devirdi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Irak gezisine de değinen haber, Gül'ün "Kürdistan" deyip demediği noktasında çıkan tartışmaya da taraf oldu. Gül'ün Kuzey Irak'a "Kürdistan Bölgesel Yönetimi" dediğini belirten gazete, bununla Gül'ün "bir tabuyu yıktığını" iddia etti.

Kuzey Irak desteği
"DTP, PKK'yi silahlı mücadeleden vazgeçirecek niyet ve güçte değil" yorumunda bulunan gazete, sorunda Kuzey Irak faktörüne dikkat çekti.

Haberde, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin PKK'ye yönelik silah bırakma çağrısının "terörizmin sona ermesi" açısından çok önemli olacağı vurgulanırken, Kuzey Iraklı liderlerin yakında toplayacakları bir güvenlik konferansıyla Türkiye yönetimine genel af, PKK'ye ise silah bırakma çağrısında bulunabilecekleri söylendi.

Gazete, "Ama Türkiye hükümeti de, Kürt vatandaşlarının haklarını, silahlı asilerden daha iyi koruyabileceğini göstermelidir" dedi.