Firari Sivas sanığına devletten maaş!

Sivas davasının firari sanıklarından Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak'ın Fransa'da ikamet ettiği ve SSK'dan Mayıs 1998'e kadar emekli aylığı aldığı iddia edildi.

Sivas'ta, Madımak Oteli'nin yakılması sonucu 37 aydının ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin açılan davada 7 firari sanığın yargılanmasına devam edildi. Davada, mahkemeye dilekçe veren müdahil avukatı, firari sanık eski Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak'ın Fransa'da ikamet ettiğini ve SSK'dan Mayıs 1998'e kadar emekli aylığı aldığını iddia etti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, hakkında yakalama emri bulunan eski Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak'ın yakalanamadığını, temyiz incelemesi için Yargıtayda bulunan mahkemenin 2001/83 esasına kayıtlı dava dosyasının da dönmediğini belirtti.

Müdahillerin avukatı Şenal Sarıhan, mahkemeye dilekçe vererek, bazı konuların araştırılmasını talep etti. Dilekçede, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 19 Eylül 2007'de, bir nüfus müdürlüğüne firari sanık Cafer Erçakmak'ın Fransa'da ikamet ettiğinin bildirildiği, Erçakmak'ın nüfus kayıt örneğinde de ikamet adresi olarak Fransa'nın gösterildiği ifade edildi.

Erçakmak'ın yeşil pasaport ile ya da yasa dışı yollardan yurt dışına çıkma olasılığına işaret edilen dilekçede ayrıca 26 Mayıs 1998'e kadar SSK'dan emekli aylığı aldığının öğrenildiği kaydedildi. Dilekçede, Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği ve Fransa Yabancılar Dairesinden, Erçakmak'ın Fransa'da ikamet edip etmediğinin, ikamet ediyorsa adresinin ve TÜİK'in Fransa'da ikamet ettiği bilgisini nasıl edindiğinin sorulması talep edildi.

Erçakmak'a ödenen emekli aylığının 26 Mayıs 1998'de neden kesildiği, bu tarihten önceki ödemelerin nereden yapıldığı ve aylığı kimin tahsil ettiğinin sorulması talepleri de yer aldı.

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Erçakmak hakkındaki yakalama kararının infazının ve Sivas olaylarına ilişkin Yargıtaydaki ana dava dosyasının beklenilmesini, sanığın yurt dışında bulunduğu iddialarının araştırılmasını talep etti. Sarıhan'ın dilekçesindeki iddiaların, ilgili makamlara müzekkere yazılarak soruşturulması, Erçakmak hakkındaki yakalama kararının infazı ile Yargıtay'daki dosyanın beklenilmesini kararlaştılarak, duruşmayı ertelendi.
(soL - Haber Merkezi)