Fethullah'ın okulu yolsuzluktan kapanacak mı?

ABD’nin Georgia eyaletinde, Gülen cemaatine yakın Fulton Science Academy High School yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasıyla mercek altına alındı Lise, Federal Hükümete bağlı eğitim müfettişi raporu ile kapatılmaya hazırlanıyor. Son savunma tarihi 14 Aralık.

Yurt gazetesinden Çağlar Tekin'in haberine göre ABD’nin Georgia eyaletinde, Gülen cemaatine yakın Fulton Science Academy High School yolsuzluk ve usulsüzlük iddiasıyla mercek altına alındı. Lise, Federal Hükümete bağlı eğitim müfettişi raporu ile kapatılmaya hazırlanıyor.

FULTON Science Academy High School (FSAHS) müfettişi Robert M. Avossa’nın 4 Aralık tarihli raporunda Gülen Cemaatine yakın okulda bir dizi yolsuzluk ve usulsüzlük olduğu iddia ediliyor. Raporda yer alan iddiaların, geçmişte kapatılan cemaate yakın okulların Amerikan Hükümeti’nden kendi hesabına para aktarmak için kullandığı yolsuzluk yöntemiyle aynı olması dikkat çekti. Raporda, okulun yine cemaate bağlı Grace Institute adlı eğitim kurumundan hizmet aldığı ve iki kurumun yöneticilerinin ortak isimler olduğunun altı çizildi. Federal yetkililerin uyarıları üzerine ortak kurul üyeleri ayrıldı. Ancak lisenin hizmet alımı sonlanmadı.

Yolsuzluk ve usulsüzlük dizboyu
Raporda, yönetim kurulunun bağımsız olmadığı, yurtdışından tecrübesiz öğretmenlerin getirildiği ve okul yönetiminin şeffaflık kriterlerine uymadığı gibi iddialar da var. Lisenin, aldığı 19 milyon dolarlık kredinin geri ödeme koşullarını yerine getirmediği, finansal tabloları doğru ve sağlıklı hazırlanmadığı, denetçilerin belgeleri 4 kez yazılı talep etmesine rağmen taraflarına ulaştırılmadığı, öğrencilerden temel dersler için para talep edilemeyeceği şartının uzaktan verilen dersler için talep edilen ücret ile ihlal edildiği, uluslararası seyahatlerde Federal Hükümet’in belirlediği kriterlere uyulmayarak Türkiye'ye yapılan gezide usulsüzlükler olduğu da raporun diğer ayrıntıları.

Diğer dikkat çeken iddialar ise anlaşmada 350 öğrenci taahhüdünde bulunulmasına rağmen 266 çocuğun eğitim görmesi ve bunun da kapatma nedeni olabileceği… Ancak okulun açıkladığı 266 rakamı da tartışmalı. Çünkü okul, derse katılım durumlarını gerçek rakamlarla raporlamamakla ve bu şekilde mevcudu fazla göstermekle suçlanıyor.

Her an kapatılabilir
Raporu hazırlayanların okul yönetimine 14 Aralık’a kadar itiraz süresi verdi. Okul yönetimi ise bu tarihe kadar ya yazılı ya da sözlü savunma için toplantı talep edebilecek. Okulun iddialara ikna edici yanıt verememesi durumunda ise 2012- 2013 eğitim-öğretim dönemi sonunda feshedileceği öğrenildi. Cemaat okuluna yapılan eleştiriler bunlarla da sınırlı değil. Cemaatin Türkiye’den ABD’ye götürdüğü öğretmenleri kendisine bağlı diğer okullar arasında zaman zaman yer değiştirerek dikkat çekmemeye çalıştığı öne sürülüyor. Bu yolla öğretmenlerin değişik kurumlarda çalışıyor görünerek reklam yaptığı ifade ediliyor.

25 eyalette 120 okul
FSAHS, cemaatin kapatılmayla karşı karşıya kalan ilk okulu değil. Geçmişte birçok okul çeşitli ülkelerde yolsuzluk, usulsüzlük ajanlık iddialarıyla kapatıldı. Cemaat ise yaptığı açıklamalarda bu okulların kendileriyle bir bağlantısı olmadığını iddia etti. Ancak 2007 yılında Fethullah Gülen, ABD'ye yaptığı vize başvurusunda kendisini “eğitim uzmanı” ve uzmanlığının kanıtı olarak da ‘takipçilerinin 25 eyalete açtığı 120'den fazla okulu göstermişti.

500 bin dolara satın alma
Açılan soruşturmaya ilişkin rapor Haziran ayında New York Times gazetesine de haber olmuştu. Rapor üç okulun bağlı bulunduğu Fulton County Schools'ın internet sitesinde yayımlandı.

Gazete bu rapora dayandırarak yayınladığı haberine göre, yapılan inceleme sonucunda, Ocak 2010'dan bu yana tişört, öğretmen eğitimi ve video cihazları gibi ürün ve hizmetlerin alımını öngören ve değeri 500 bin doların üzerinde olan bir dizi satın alma süreci, okul yöneticilerinin yönetim kurulunda bulunduğu Grace Institute adlı vakfa verildi. Hatta bazı satın almalarda ihale dahi açılmadı.

Fulton County Eğitim Müdürü Robert Avossa, "Karar alma sürecinde fiyat bilgisinin bile sunulmamasına rağmen bu kurumların nasıl seçilmiş olduğu benim için önemli bir soru işareti. Sonuçta burada harcanana paralar, kamu parası" dedi.

Fulton Science Academy Middle School, son 10 yıl içerisinde devletten toplam 32 milyon dolar yardım aldı. Yapılan incelemede ayrıca, okulun Türkiye'den öğretmen getirtmek amacıyla 75 bin dolar harcama yaptığı öne sürüldü.