Fethullah'ın New York Üssü

New York Türk Kültür Merkezi Fethullah Gülen’in ABD çalışmalarında en güvendiği kuruluş olarak son dönemde ön plana çıkmaya başladı.

soL (New York) Fethullah Gülen'e bağlı olan yurtdışı kuruluşlar arasında en önemlilerinden biri olan Türk Kültür Merkezi son olarak Abdullah Gül'ü konuk ederek etkinliğini en üst seviyeye çıkardı. Dışişleri Bakanlığı'nın bir birimi gibi faaliyet göstermekte olan Merkez gelenekselleşen iftar yemeklerinde önceki yıllarda Başbakan Erdoğan, New York senatörü Hillary Clinton, FBI New York Başkan Yardımcısı Mark Mershon gibi isimleri ağırlamıştı.

Bu sene düzenlenen iftar yemeğinde ise Abdullah'a Gül'le beraber Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Bosna-Hersek Devlet Başkanı Haris Silajdzic, Makedonya Cumhurbaşkanı Branko Crvenkovski, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahmanov ve çeşitli ülkelerin dışişleri bakanları bir araya geldiler.

Merkezin geçtiğimiz ay New York Central Park'ta gerçekleştirdiği yüksek bütçeli festivalin ise derneğin çatısı altında toplanmış iş adamları ve Fethullahçı Türk şirketlerinin yanı sıra Dışişleri ve Turizm Bakanlığı bütçelerinden finanse edildiği bilinmekte.

Merkezin yönetimindeki kadrolar
Merkezin kurucusu ve başkanı olan Recep Özkan, Fethullah Cemaatinin önemli misyonerlerinden birisi. Yurtdışı siyasi ve ticari çalışmalarına Türkmenistan'da başlayan Özkan, 2000 yılına doğru cemaatin Asya çalışmalarında daha yüksek bir göreve getirilerek Japonya'ya transfer edildi. Japonya'da klasik bir Gülen sektörü olan Türkçe öğretme işine girişti ayrıca Türkmenistan Japonya arasında çeşitli ilişkilerin yönetilmesinde görev aldı.. 2002 yılında Türkmenbaşının Özkan hakkında sarfettiği övücü sözler ve kendisine bizzat ilk adıyla hitap ederek, "Recep Türkmen kültürünü Japonya'da yayıyor, gitmese Eğitim Bakanı yapacaktım" ifadesi basına da yansımıştı.

Özkan bir başka Fethullahçı olan Ayhan Bermek'in Japonya'da 1997 yılında kurduğu Baharu adlı şirkete ortak oldu. Şirket önceleri Türkçe eğitimiyle uğraşırken daha sonra gıda sektörüne de girmeye karar verdi.

Ayhan Bermek cemaatin önde gelen finansörlerinden birisi. Japon Panasonic'in Türkiye distribütörü olan Tekofaks'ın sahibi olan Bermek aynı zamanda NY Türk Kültür Merkezinin yönetim kurulunda.

ABD misyonu
Yaş ve iş tecrübesi açısında daha ileri olan Bermek, Özkan'ın tüm ticari yaşamında elinden tutan kişi oldu. Cemaatin ABD'deki pozisyonunu güçlendirme isteği sonucunda artık bu önemli misyon için hazır hale gelmiş olan Özkan, 2005 yılında Bermek'in de telkiniyle ABD'ye gönderildi.. NY'da Baharu şirketinin bir şubesini açtı ancak önemli bir ticari faaliyet yürütmedi. NY'daki şube daha çok ABD'deki iş ve siyaset dünyasıyla kurulacak ilişkiler için gereken prestiji sağlarken asıl ticari kazancını Japonya'daki firma sağlamaya devam etti.

Türk Kültür Merkezi'nin yönetiminde yer alan Ayhan Bermek ise aslında Türkiye'de yaşamakta ve ABD'de herhangi bir ticari faaliyeti bulunmamakta. Futbol Federasyonu başkanlığı adayları arasında adı geçen Bermek buna rağmen gerçek bir ABD hayranı. Dış İşleri'nin yönlendirmesiyle Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz'in 2007 yılındaki Türkiye seyahatinin sponsoru olmuştu. Ayrıca torununun ABD vatandaşlığı alabilmesi için orada doğmasını sağladı.

Özkan ve Bermek dışında Merkez'in yönetiminde Çalık Holding ABD birimi başkanı olan Mahmut Topal, Rodi Jeans Başkanı Fetin Kazancı gibi isimler bulunmakta.

Derneğin 2008 yılındaki diğer çalışmaları arasında çeşitli akademisyenlerle yapılan toplantılar, Türkçe dil kursları, Elif Şafak'ın kitaplarının tartışılması ve Reşit Haylamaz gibi dinci yazarların imza günleri göze çarpmakta.