Fethullah'ın anıları Doğan Kitap'tan

Gülen'le ilgili çıkacak yeni bir kitapta, Gülen'in Ecevit'le ilişkisinden askerlerle ilişkisine çeşitli ilginç iddialar yer alıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Önümüzdeki günlerde çıkacak Fethullah Gülen'e ilişkin yeni bir kitapta ilginç iddialar yer alırken, bunlar arasında Gülen'i yıllardır yaşadığı ABD'ye gitmeye Bülent Ecevit'in ikna ettiği de bulunuyor. Kitaptaki bir diğer ilginç nokta ise, bir orgeneralin Gülen'den "helallik" istediği.

Gazeteci yazar Faruk Mercan'ın, Gülen'le yaptığı röportajlar üzerinden hazırladığı Fethullah Gülen kitabı önümüzdeki günlerde Doğan Yayıncılık tarafından yayınlanacak. Kitapta Gülen'in ABD'ye gidişinde dönemin başbakanı Ecevit'in etkili olduğu öne sürülüyor. İlgili bölümde yer alan sözlere göre, Gülen'in by-pass ameliyatı olması için Mayo Clinic ile temas kurulup, 22 Şubat 1999 tarihine randevu alınmış. Ardından ABD'de havaların çok soğuk olması nedeniyle randevuyu erteleme talebi gelmiş ve yeni tarih 22 Mart 1999 olarak belirlenmiş. Kitaptaki iddiaya göre yeni randevu tarihi yaklaşırken, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi savcısı Nuh Mete Yüksel'in Gülen hakkında soruşturma açtığına dair haberlerin İstanbul'a ulaşmaya başlaması üzerine, Gülen, bu şartlarda ABD'ye gitmeyi doğru bulmamış. Kitapta bu bilgilerden sonra şu sözlere yer veriliyor: "O günlerde Gülen'in yakın bir arkadaşı, havaalanında karşılaştığı Başbakan Bülent Ecevit'e bu durumu iletti. Gülen'e telefon açan Ecevit, 'Sağlığınız çok önemli. Sizinle ilgili böyle bir soruşturma olsa haberimiz olurdu. Lütfen tedavinizi aksatmayın ve ABD'ye gidin' dedi. Gülen'in ABD'ye gitmesinde Ecevit'ten gelen bu telefon en etkili sebeplerden biri oldu. 22 Mart 1999 günü İstanbul'dan Chicago kentine giden THY uçağının yolcularından biri Gülen'di." Dönemin Başbakanı Ecevit'in Gülen'e yakınlığı bilinirken, kitaptaki iddialar Ecevit'in, Gülen'in ABD'ye tedavi gerekçesiyle kaçmasında da etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Gel helalleşelim!
Faruk Mercan'ın Fethullah Gülen kitabındaki bir başka ilginç bölüm de, Gülen ve üst düzey askerler arasındaki ilişkiyle ilgili. Kitapta Gülen ile 1985-87 yılları arasında Jandarma Genel Komutanlığı yapan Orgeneral Adnan Doğu'nun İzmir'de karşılaştığı ve beraber akşam yemeği yedikleri ifade ediliyor. Kitapta yer alan bilgilere göre Orgeneral Doğu'nun, "Sizinle helalleşmeye geldim. İstihbarat görevleri yaptım. Bu görevlerim sırasında size bilmeden eziyet etmiş olabiliriz" şeklindeki bu sözleri üzerine Gülen de, "Paşam, sizin bize özür borcunuz yok. Bir kusur varsa bana aittir" karşılığını vermiş.

Çevik Bir'in teklifi
Kitapta yer verilen ifadelere göre Genelkurmay eski İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir de Gülen'in okullarının devletçe satın alınmasının peşine düşmüş. Buna göre, Çevik Bir Zaman gazetesi imtiyaz sahibi Alaaddin Kaya'ya "Fethullah Hoca okullarını devlete devretmek için kaç para ister?" diye sorarken, Kaya kendisine, "Okulları yapanlar devletten para istemez" şeklinde cevap vermiş. Bu cevaba şaşıran Bir'e, Kaya "okullarda denetim için devletin resmi bir görevli bulundurabileceğini" söyleyince Bir, "Olur mu, Fethullah Gülen okulları gezmemize izin verir mi?" demiş.