Fethullah ile Talabani'nin arasından su sızmıyor

Kuzey Irak'ta Abant Platformu'nun düzenlediği toplantının ardından Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden bir heyet AKP'ye yakınlığı ile bilinen gazeteleri ziyaret etti.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Lideri Celal Talabani ile PKK'nin tasfiyesi üzerinden artan ilişkileri medya alanına da yansıdı. KYB'den Azad Cindiyani başkanlığında bir heyet AKP'ye yakınlığı ile bilinen gazeteleri ziyaret etti. İlk ziyaret ise Fethullah Gülen'in Zaman Gazetesi'ne oldu.

KYB Heyetini kapıda karşılayan Erbil'de yapılan Abant Toplantısı'nın katılımcısı Mümtazer TÜrköne oldu. Cindiyani, Kuzey Irak medyasındaki gelişmeleri anlattıktan sonra basın alanında Türkiye ile ilişkilerin daha güçlendirilmesini istedi. Cindiyani, Zaman gazetesi çalışanlarına Kuzey Irak'ta Türk gazetelerinin azlığından yakınarak, "Tanınmış Türk kanallarının Kürdistan bölgesine gelmesi ve buradaki haberleri Türkiye'ye ulaştırması bizim için iyidir" dedi. Cindiyani, Abant Platformu'nun Erbil'deki toplantısını da övdü.

Heyetin ziyaret listesinde Zaman Gazetesi'nin yanı sıra, İhlas Holding'e ait İhlas Haber Ajansı, TGRT televizyonu, Türkiye Gazetesi, ATV Televizyonu, Samanyolu Televizyonu ve Sabah Gazetesi bulunuyordu. Ziyaretler arasında en dikkat çekeni Zaman ve Samanyolu'na yapılanlar oldu. Öte yandan söz konusu gazetelerin Kuzey Irak'a yönelik TSK operasyonunu desteklemiş olmaları akıllara "ikna çabası mı" sorusunu getirdi.

Ziyaretlerin bir diğer ilginç gelişmesi ise Cindiyani'nin daha önce Talabani'nin sözcüsü sıfatıyla sarfettiği "Türkmenler Kerkük'ü terketsin" sözlerinin bu basın organları tarafından şiddetle eleştirilmesi kimi gazatelerde de Cindiyani'nin bir Mossad Ajanı olabileceğine yönelik yorumlara yer verilmesiydi.

Gülen bağları güçlendiriyor

Kuzey Irak'a yönelik ilgisi 1994'lere dayanan Fethullah Gülen'in Kerkük dahil olmak üzere bütün bölgede okulları bulunuyor. Bu okulların tamamı ise Kuzey Irak'lı zenginlerin çocuklarına eğitim veriyor. Dahası Erbil'de bulunan Selahaddin Üniversitesi'nde Gülen'in girişimleriyle "Türk dili bölümü" açılmıştı. Gülen okullarında 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü belirtliyor.