Ethem'in davasında polis tahriki: Mahkeme ertelendi

1 Haziran günü Kızılay'da yapılan Gezi eyleminde başından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük'ün ölümüne neden olan polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılanması başladı.

Güncelleme: 11:25

Adliye koridorlarında polis tacizi ve arbede devam ediyor. Duruşma yapılamadığı gerekçesiyle dava 28 Ekim’e ertelendi.

sendika.org'un haberine göre, Adliye önünde yapılan basın açıklamasında polisin tacizi ve saldırıları anlatıldı. Ethem’in yakınlarının salona girmek istemesi üzerine hem duruşma salonu önündeki hem de salondaki polislerin aynı anda saldırdığı belirtildi. Yaralıların olduğu açıklandı. Açıklama sırasında bir kişi “Penguenci basın niye yukarıda polisin işkencesini çekmiyorsun?” diye bağırdı.


Güncelleme: 11:13

Ethem’in yakınları salondan çıkarken polis saldırısına uğradı. Salon içinde de polisler avukatlara saldırdı. Arbede sırasında Ahmet Şahbaz’ın peruğu düştü. Şahbaz’ın davaya peruk takarak ve bıyık bırakarak geldiği öğrenildi. Şahbaz polisler tarafından kaçırıldı.


Güncelleme: 10:38

Salonda bulunanlar polisin Ethem Sarısülük'ün yakınlarına "teröristin arkadaşı p.çler", "ananızı bacınızı s.keriz" şeklinde küfürler ederek provokasyon çıkardıklarını, mahkemenin de bu durumu bahane ederek oturumu kapalı devam ettirme kararı aldığını bildirdiler.


Güncelleme: 10:27

Mahkeme kamu güvenliği nedeniyle duruşmanın kapalı yapılmasına karar verdi.Gazeteciler ve izleyiciler dışarı çıkartılacak.


Kızılay'da 1 Haziran günü düzenlenen Gezi Parkı eyleminde Ethem Sarısülük'ü başından vurarak ölümüne neden olan polis memuru Ahmet Şahbaz'ın yargılanması olağanüstü güvenlik önlemleri altında başladı. Ethem Sarısülük'ün avukatlarını sivil polisler darp etmeye kalkıştı. Sanık polislerin avukatları, Ethem'in avukatlarından birine saldırdı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma nedeniyle Ankara Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Adliye çevresinde çok sayıda çevik kuvvet polisi konuşlandırılırken, bir o kadar da sivil ekipler görev aldı.

Emniyet, daha duruşma başlamadan mahkeme salonuna 50 kadar sivil giyimli çevik kuvvet polisi soktu. Sivil çevikler, izleyici sıralarına oturarak duruşmayı beklemeye başladı. Sıralarda polislerin oturması nedeniyle diğer izleyicilere sınırlı yer kaldı. Mahkeme kapısı önünde 50 kadar çevik, 50 kadar da sivil polis bulunuyor.

Salona, Ethem Sarısülük ailesini savunmak üzere yaklaşık 50 avukat girdi. Ethem'in annesi Sayfı, kardeşleri Mustafa ve Cem Sarısülük de müşteki sıralarında oturdu. İzleyiciler ise izleyici sıralarının orta iki sırasına oturtulan polislerin arka kısmına alındı.

Avukatların duruşma salonunda sivil polislerin bulunmasına tepki göstermesi nedeniyle gerginlik yaşandı. Avukat Murat Yılmaz, "Bu psikolojik baskıdır. Bu polislerin duruşma salonuna oturması talimatını kim verdi" diye sordu. Sanık polis Şahbaz'ın avukatlarının laf atması üzerine tartışma çıktı. Mahkeme Başkanı ile avukatlar arasında da tartışma yaşandı. Polis merkezi amiri, duruşma salonuna gelerek, polislerin salona kendi kendilerine girdiğini öne sürdü.

Mahkeme başkanı, salondaki polisler dahil herkesin dışarı çıkmasını istedi. Bazı polisler, çıkmamakta ısrar etti. Salonda oturan Ethem'in yakınlarının da polisler tarafından çıkarılmak istenmesine Mustafa ve İkrar Sarısülük tepki gösterdi. Bu sırada savcının da tartışmaya karışmasına avukatlar sert tepki gösterdi.

Mahkeme, duruşma salonu önünde bekleyen 100'e yakın sivil polisle birlikte başladı. Avukat Teoman Özkan korirdorların polis tarafından tutulduğunu ve izleyicilerin mahkemenin bulunduğu kata sokulmadığını söyledi. Gerginlik sürüyor.