Ethem’in ailesi ve avukatından açıklama: AKP’nin yargısı destan yazamayacak

Haziran Direnşi'nde polis kurşunuyla katledilen Ethem Sarısülük için ailesi ve avukatları Mülkiyeliler Birliği’nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda bağımsız bilirkişi ekibi tarafından hazırlanan rapor basınla paylaşıldı.

Ankara’da Gezi eylemleri sırasında Ahmet Şahbaz adlı polis tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük davasında yeni gelişmeler yaşandı. Ahmet Şahbaz’ın aklanmaya çalışılmasına tepki gösteren ailenin avukatı Kazım Bayraktar, bağımsız bilirkişi ekibi tarafından hazırlanan raporu Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan toplantıda basın ile paylaştı.

Ethem Sarısülük’ün kardeşi Mustafa Sarısülük, kardeşi ile ilgili yapılan karalama kampanyalarına tepki göstererek, “biz Ethem’in ailesi olarak ona ve kamuoyuna karşı sorumluluklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. İktidarın neden o polisi koruduğunu, yetkililerin neden bu cinayeti örtbas etmek istediklerini biliyoruz. Bu davanın peşini bırakmayacağız” dedi.

Ahmet Şahbaz, namluyu eylemcilerin üstüne gitmeden önce doldurmuş
Bilirkişi tarafından incelenen görüntüleri basınla paylaşan Avukat Kazım Bayraktar, Ethem’in polisin silahını eylemcilerin üstüne koşmadan önce çıkardığını ve iddia edildiği gibi namlunun polisin bileğine gelen taş sonucunda döndüğünü değil, polisin ateş etmek suretiyle eylemcilerin üzerine koştuğunu bildirdi. “Meşru müdafaa iddiası yalandan ibarettir” diyen Bayraktar, olayın seyrini görüntüler eşliğinde şöyle anlattı

“Polis memuru Ahmet Şahbaz, eylemcilere doğru gitmeden önce silahını kılıfından çıkarıyor. Bu esnada yere düşen bir eylemci aynı polis tarafından tekmelenmeye başlanıyor. Tekmeledikten sonra namluya mermiyi sürüyor ve 3 el ateş ediyor. Yere paralel olarak edilen son ateşte Ethem Sarısülük hızla yere düşüyor, polis memuru o esnada kaçmaya başlıyor.”

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Doç. Dr. Sevilay Özen ve Enver Özüstün tarafından incelenen görüntülerde polis memurunun ilk iki el ateşi havaya doğru, son eli ise bileğini bükerek göstericilere yönelik sıktığı net olarak görülürken, polis memuruna bu esnada herhangi taş ya da sert cisimin isabet etmediği de görülüyor. Polis memurunun silahını ateşlediği anda tüm göstericilerin sola doğru kaçtığı gözlenirken, Ethem Sarısülük’ün vurulduğu ve hızla yere düştüğü görülüyor.

AKP’nin yargısı destan yazamayacak
Polis memuru Ahmet Şahbaz’ın yargılanmasının durdurulması kararı veren Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını değerlendiren Çağdaş Hukukçular Derneği Ankara Şube Başkanı Avukat Murat Çelik, “AKP’nin yargısı desten yazmak istiyor ama buna izin vermeyeceğiz. Biz Ethem’in hesabını soracağız. Katil zanlısı Ahmet Şahbaz’ın o esnada meslek kurallarına göre değil, kendi isteğiyle olaya müdahil olduğu çok açık. Katil polis iktidarca, yetkililerce korunuyor. Mahkeme olayın soğumasını ve polisin daha sonra yargılanmasını istiyor anlaşılan. Ama ne aile, ne bizler ne de bu ülkenin devrimcileri buna izin vermeyecek. Yoldaşları muhakkak Ethem’in hesabını soracak” dedi.

(soL - Ankara)