Ergin: ‘Çok az sayıda basın mensubu geçmişte gazetecilik nedeniyle tutuklanmış olabilir’

Gazetecileri Koruma Komitesi’ne gönderdiği mektupta az sayıda basın mensubunun geçmişte gazetecilik nedeniyle tutuklanmış olabileceğini belirten Adalet Bakanı Ergin’in mektubu, AKP’lilerin basına saldırırken kullandıkları argümanların derlemesi niteliğinde.

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ), dün yayınladığı "Türkiye'nin Basın Özgürlüğü Krizi - Gazetecilerin Hapsedildiği ve Muhalefetin Suç Sayıldığı Karanlık Günler" başlığıyla yayımlanan rapor için AKP hükümetinden görüş istenmesi üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin 10 Temmuz tarihinde CPJ’ye bir mektup gönderdi.

“Çok az sayıda basın mensubu geçmişte gazetecilik nedeniyle tutuklanmış olabilir”
Mektupta AKP’lilerin daha önce sıklıkla öne sürdükleri “gazetecilerin tutuklanma sebeplerinin gazetecilik faaliyetleri olmadığı” iddiası yinelenirken, Ergin’in kullandığı şu ifadeler dikkat çekti:

“Bunları aktarırken çok az sayıda basın mensubunun nispeten gazetecilik ile ilgili olabilecek faaliyetleri nedeniyle geçmişte hürriyetlerinden mahrum kalmış olabileceğini inkâr etmiyorum.”

Ergin’in ifadesinde dikkat çeken nokta, basın mensuplarının “gazetecilik ile ilgili olabilecek faaliyetleri nedeniyle hürriyetlerinden mahrum kalmış” olabileceklerini belirtirken bile bu durumu “geçmişte” yaşanmış bir sıkıntı olarak göstermek istemesi.

Oda TV, Ergenekon, KCK gibi davalarda yargılanan gazeteciler terörist mi?
Ergin’in ifadelerine bakıldığında OdaTV, Ergenekon, KCK davalarında tutuklu gazetecilerin, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle değil, “terör” gerekçesi ile tutuklu olduklarını iddia etmeye devam ettiği ve AKP’nin basına saldırı konusundaki kabarıp sicilini gizlemeye çalıştığı görülmekte.

Ergin’in mektubu AKP’lilerin basına saldırırken kullandıkları argümanların derlemesi
Ergin’in mektubunda Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu’nun 5 Mayıs 2012’de yayınladığı 91 kişilik listesine değinirken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce bu konuda kullandığı argümanı tekrarlayarak gazetecilerden sadece altısının basın kartı olduğunu iddia etmesi dikkat çekti.

Ergin mektubunda tutuklu gazetecilerin çoğunun silahlı terör örgütü üyesi olmak, adam kaçırmak, ruhsatsız silah ve patlayıcı bulundurmak, bombalama eylemlerine katılmak, cinayet gibi suçlar nedeniyle hürriyetlerini kaybettiklerini ve bu kişiler arasında hırsızlık, silahlı soygun ve sahtecilik gibi suçlardan dolayı hüküm giymiş olanların mevcut olduğunu da iddia etti.

Bütün bunlardan hareketle Ergin’in CPJ’ye gönderdiği mektubun, AKP’lilerin basına saldırılarını meşrulaştırmak için bu güne kadar kullanmakta oldukları argümanların tekrarından ibaret olduğu görülüyor.

(soL - Haber Merkezi)