"Ergenekon"da hatlar karıştı

Ergenekon soruşturması kapsamında önceki gün gözaltına alınan ve İstanbul'da sorgulanmasına devam edilen kişilerle ilgili olarak İstanbul'daki ABD Konsolosluğu'nda yapılan saldırıdan "Hizbul Tahrir" örgütüne kadar çeşitli bağlantılar ortaya atılıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Önceki gün Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir'de gözaltına alınarak İstanbul'da sorgulanmalarına devam edilen kişiler için savcılıktan ek gözaltı süresi istendi. Şüphelilerden avukat Levent Temiz Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulanırken, diğer sivil sanıklar Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde sorgulanıyor.

Her gözaltı dalgasında olduğu gibi basına resmi bir açıklama yapılmazken sızdırılan iddialar farklı medya organlarında farklı kombinasyonlarla yayımlanıyor. İddialar arasında yok yok.

Hizbul Tahrir bağlantısı iddiaları
Milliyet gazetesi, Ankara ve İzmir'de askeri makamlarca gözaltına alınarak İstanbul Merkez Komutanlığı'na sevk edilen ve işlemleri burada süren süren beş teğmen ve bir askeri öğrencinin Hizbul Tahrir adlı örgütle yakın oldukları iddiasına yer verdi.

Star gazetesi ve STV gibi kaynaklarda ise, gözaltına alınan askerlerin "Kuvvai Milliye Derneği üyesi Kemal Aydın ile Durmuş Ali Özoğlu gibi isimlere bağlı olarak Ankara hücresinde yer aldıkları", Ergenekon örgütüne eleman temin etmek için askeri okullar ve üniversitelerin birinci sınıfındaki öğrencileri hedef alarak çalışma yürüttükleri ve "761 teğmenle mesaj grubu kurarak 'Ülke elden gidiyor' provokasyonu yürüttükleri" iddiaları var.

Bu kaynaklar, Ankara'da gözaltına alınan sivillerden elektrikçi, telefoncu ve radyo teknisyeni gibi mesleklere sahip 7 kişinin Hizbul Tahrir üyesi olduklarını, Ergenekon örgütü üyelerinin bu kişilerle ilişki kurarak eylem hazırlığında olmasının polisi harekete geçirdiğini iddia ediyorlar. Taraf gazetesinde ise, bu kişilerin çoğunu islamcı radyo Bayrak FM'in çalışanları olduğu belirtildi.

ABD Konsolosluğuna saldırı emri Ergenekon tutuklularından çıktı iddiası
Öte yandan, Temmuz ayında İstanbul'daki ABD Konsolosluğuna yapılan saldırıda ölen 3 teröristten Erkan Kargın'ın, o sırada Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Erkut Ersoy'la telefon görüşmesi yaptığı ileri sürüldü. Bu bilgiye, olay yerinde ölen Erkan Kargın'ın üzerinden çıkan sim kartının incelenmesi sonucunda ulaşıldığı belirtiliyor. Sabah gazetesi bu iddiayı sürmanşetten "Talimat cezaevinden" başlığı ile verdi.

İnternetteki çok sayıda haber portalında ise gözaltında bulunan Bayrak FM çalışanı bir kişinin de İstanbul ABD Başkonsolosluğu'na yapılan saldırıda öldürülen bir teröristle telefon görüşmelerinin tespit edildiği öne sürüldü.

Ergenekoncular Ali Kalkancı'nın müridi iddiası
Geçen yıl Ocak ayında, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında olduğu çok sayıda isimle birlikte gözaltına alınarak tutuklanan Erkut Ersoy için "Ergenekon'un Özel Büro İstihbarat Şefi" olduğu iddiası medyaya yansımıştı. Ayrıca Kargın ve ailesinin 28 Şubat döneminde gündeme gelen şeyh Ali Kalkancı'nın müridi olduğu öne sürülmüştü. Ergenekon iddianamesinde, tutuklulardan emekli yüzbaşı Zekeriya Öztürk 'ün, bazı telefon görüşmelerinde Ali Kalkancı'dan "Bizim Hoca" olarak bahsettiği öne sürülüyor. Önceki gün gözaltına alınanlarhan Seyhan Soylu ise, 28 Şubat sırasında Kalkancı'nın skandallarını ortaya çıkaran isim olduğunu öne sürüyordu. Soylu'nun gizli kamera kayıtları yoluyla benzer skandallar yaratma hazırlığında olduğu sırada yakalandığı söyleniyor.