Ergenekon'a "İtalyan modeli"

Hiçbir şekilde bir araya gelemeyecek isimlerin Ergenekon davasında gözaltına alınması, gerici medyayı harekete geçirdi. Durumun garabetini gizlemeye çalışan gerici medya, Ergenekon ile ilgili modeller üreterek yaşananları olağan göstermeye çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Gerici medya "Normal koşullarda bir araya bile gelemeyecek isimler nasıl aynı örgütün üyesi olabilirler?" sorusunu cevaplamaya çalışıyor. Star Gazetesi dün, İtalya'daki Gladyo'nun da benzer bir yapıda olduğunu iddia etti. Bu tür orgütlerin genel yapısının böyle olduğunu iddia eden Star, "Birbirini doğrudan tanımayan, normal koşullarda bir araya bile gelemeyecek bu isimler nasıl aynı örgütün üyesi olabilirler?" sorusunun da anlamsız olduğunu öne sürdü.

Model zorlaması
Gerici medya, son gözaltılardan sonra ortaya çıkan tablonun çarpıklığını gizlemek için, Ergenekon ile ilgili yeni modeller öne sürüyor. 2008 yılında ortaya atılan şemanın gelinen son noktayı açıklamakta yetersiz kalması nedeniyle hükümet yandaşı gazeteler, gün aşırı model öneriyor. Ali Bayramoğlu'nun önceki gün "dört katmanlı yapı"yı öne sürmesinin ardından dün de Star Gazetesi "Gladio modeli"ni öne sürdü.

Savcı bunları ne zaman kime söylemiş?
Star, iddiasının inandırıcılığını arttırmak için İtalyan Savcı Felice Casson'dan alıntı yaptı. Star, Casson'un "Birbirini doğrudan tanımayan, normal koşullarda bir araya bile gelemeyecek bu isimler nasıl aynı örgütün üyesi olabilirler?" sorusuna verdiği yanıtın soruşturma ile ilgili tereddütleri ortadan kaldırdığını öne sürdü. Gazete, Casson'un bu soruya verdiği yanıtı şu şekilde haberleştirdi:
Nitekim Gladio'ya yönelik operasyonu yürüten isim Felice Casson'a aynı soru yönetildiğinde, Casson'un verdiği yanıt insanı dehşete düşüren bir örgütlenmeyi ortaya koyuyor. Gladio kapsamında, yargılanan 622 kişinin her birinin aslında bir grup lideri olduğu, bu grup liderlerine bağlı personelin toplam sayısının 15 bini bulduğu ortaya çıkarıldı. Ne bu 15 bin kişi, ne de çeşitli düzeylerde lider konumundaki 622 kişi birbirini bütünüyle tanımıyordu. Örgüt, tetikçilerden eski cumhurbaşkanlarına, başbakanlara kadar uzanan bir üye yapısına sahipti.

İddialarını inandırıcı kılmak için Casson'u kullanan Star'ın Casson ile ne zaman görüştüğü ise bilinmiyor. Casson'un bu soruları ne zaman, nerede yanıtladığı ve bu soruları ona kimin yönelttiği de haberde belirtilmemiş. Herhangi bir belgeden alıntı yapılmış izlenimi de vermeyen bu değerlendirmelerin kaynağı haberde hiçbir şekilde belirtilmemiş.

Star gazetesi Gladio Operasyonu'na atıfta bulunurken yargılanan ve tutuklanan kişilerin sayısını da karıştırdı. Star, 662 kişinin yargılandığını iddia ederken aslında bu tutuklanan kişi sayısıydı. Haberinin kaynağını açıklamayan ve muğlak ifadeler kullanan Star Gazetesi'nin somut veriler konusunda da hata yapması bu haberin "masa başı haberi" olabileceğini düşündürdü.