Ergenekon soruşturması ile Gazi katliamının mağdurları aynı

Ergenekon soruşturmasının ikinci iddianamesinde Gazi katliamı ile ilgili ifadeler, olayın mağdurları tarafından kınandı.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon soruşturmasında hazırlanan 2. iddianamede Gazi katliamı ile ilgili ifadeler, katliamdan zarar görenleri bir kez daha mağdur etti.

İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) bir araya gelen Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları, gözaltında öldürülen Hasan Ocak ve "Gazi provokatörü" olarak lanse edilen Hasan Polat'ın aileleri, Ergenekon iddianamesinde katliamcıları değil olaylara tepki gösterenleri suçlayan ifadelere tepki gösterdi.

Avukat Sezin Uçar toplantıda yaptığı konuşmada, Ergenekon soruşturmasında Osman Gürbüz'ün katliamı Yeşil ile birlikte düzenlediklerini itiraf ettiğini bunun 9 numaralı gizli tanık tarafından da teyit edildiğini hatırlattı. Uçar, bunca açık bilgiye ve itirafa rağmen, iddianamede olayların, "Ergenekon örgütünün taşeronu" olarak devrimcilere yıkılmak istendiğine vurgu yaptı ve müvekkilleri Hasan Polat ile gözaltında öldürülen Hasan Ocak'a dair bazı atıflarda bulunmaktan geri durulmadığını söyledi.

Uçar, dönemin İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı'nın, Meclis Komisyonu'nda verdiği ifadede, saldırıyı Mahmut Yıldırım, Korkut Eken ve Hüseyin Kocadağ'ın, Kaymakamlıkta karargâh kurarak organize ettiklerini açıkladığını hatırlattı. Uçar, şöyle dedi: "Bu iddialara rağmen, dönemin İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Emniyet Müdürü Necdet Menzir, 'Polis ateş etmedi' diyen İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Başbakan Tansu Çiller ve '1000 operasyon'un sahibi Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar hakkında tek bir iddianame bile hazırlanmadı. Yargının kılıcı, katliama direnen halka ve ilericilere yöneldi."

Uçar, "Ergenekon savcıları katliamı araştırmak, katliamın ardındaki kontrgerilla bağlantılarını ortaya çıkarmak yerine bazı çevrelerin siyasi tetikçiliğini üstlenmişçesine yorumlar yapmaktadırlar" dedi, şifresi çözülmeye başlayan kontrgerilla gerçeğinin "Taşeron sol örgütler" yalanı ile gölgelenmek istendiğini belirtti.

Hasan Polat'ın annesi ise oğluna devletin ceza verdiğini ancak bununla yetinmeyerek bir kez daha ceza vermek istediğini söyledi ve "devlet ne yapmak istiyor" diye sordu.

Hasan Ocak'ın abisi Hüseyin Ocak ise, yıllardır Gazi katliamının kontrgerilla tertibi olduğunu söylediklerini, ortaya çıkan bilgilerin bunları kanıtladığını ifade etti: "Bu iddianame at izi it izine benziyor. Her şey bulanıklaştırılıyor. Devlet bu yolla suçlarından sıyrılmaya çalışıyor." Ocak, suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.