Ergenekon savcılarına soruşturma yok

Adalet Bakanlığı Ergenekon soruşturmasını yürüten Zekeriya Öz ve diğer savcılar hakkında soruşturma izni vermedi. Kararla birlikte savcılar hakkında işlem yapılamayacak görevlerine kaldıkları yerden devam edecekler.

soL (HABER MERKEZİ) Adalet Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılarak "Cumhuriyet Savcıları ile hakimin bu hak ve yetkilerini herhangi bir şekilde kötüye kullandıklarına dair delil elde edilemediği" gerekçesiyle savcılara soruşturma izni verilmediği belirtildi.

Açıklamada Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan sanıkların ve avukatlarının, şikayet dilekçeleri üzerinden söz konusu soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları ve ilgili hakim hakkında Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün inceleme başlattığı ve incelemeyi İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü hatırlatıldı. Avukat Turgut Kazan ile bazı tutukluların ve avukatlarının da şikayet dilekçeleri ile söz konusu soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları ve ilgili hakim hakkında şikayet ve ihbarda bulunduğu ifade edilen açıklamada, bazı gazetelerde soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarının hatalı işlemler yaptıklarına ilişkin haberlerin ihbar kabul edilerek, önceki şikayetlerle birlikte Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün inceleme dosyasına kaydedildiği bildirildi.

Bakanlık incelemelerin ardından İstanbul Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve ilgili Cumhuriyet savcısı ile ilgili hakimi haklarında işlem yapılmasına yer olmadığına karar verdiğini açıkladı.

Açıklamada "Söz konusu ihbar ve şikayetler üzerine 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu çerçevesinde gerekli inceleme yaptırılmış olup, ilgili Cumhuriyet Savcıları ve hakim hakkında ileri sürülen iddiaların, 'Cumhuriyet Savcısı'nın delillerin toplanması, değerlendirilmesi ve suçun vasıflandırılması, hakimin ise yargı yetkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığı, adı geçen Cumhuriyet Savcıları ile hakimin bu hak ve yetkilerini herhangi bir şekilde kötüye kullandıklarına dair delil elde edilemediği' anlaşıldığından, ilgililer hakkında soruşturma izni verilmemiştir" denildi.