“Ergenekon” nereden çıktı?

Ergenekon Davası’nda bir “skandal” daha ortaya çıktı. Ümraniye’de ele geçirilen ve tüm soruşturmanın başlamasına yol açtığı söylenen el bombaları ile ilgili tespit tutanağının olay yerinde değil karakolda hazırlandığını ortaya koyan videolar aynı zamanda tutanağı tutan polislerin soruşturmanın “Ergenekon" adını alacağı ve bu günlere gelineceğini önceden bildiğini ortaya koydu.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon Davası'nın dünkü duruşmasında tutuklu sanıklardan Oktay Yıldırım davanın başlamasının gerekçesi olarak gösterilen Ümraniye'de bir evde ele geçirilen el bombalarıyla ilgili Ümraniye Asayiş Büro Amirliği'nde işlem yapılırken çekilen görüntüleri mahkeme salonunda izletti ve polisler arasında geçen konuşmaları okudu. Buna göre el bombaları ile ilgili olay yerinde hazırlanması gereken olay yeri tespit tutanağı karakolda sonradan hazırlanmış ve henüz münferit bir olay karşısında bulunduklarını zannetmesi gereken polisler "soruşturmanın Ergenekon olması"ndan bahsediyorlar.

Ümraniye'de 12 Haziran 2007 tarihinde bir evde ihbar üzerine polis tarafından ele geçirilen el bombalarının sahibi olduğu iddia edilen sanık emekli Astsubay Oktay Yıldırım'ın izletti video kaydının İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme ve Kimlik Tespiti Şube Müdürlüğü tarafından çekildiği ve 7 Mayıs 2009'da dava dosyasına girdiği belirtiliyor. Kayıtta olay yeri tespit tutanağının, bombaların bulunduğu çatı katında nasıl olup da bilgisayarda yazıldığının nasıl açıklanabileceği üzerinde tartışan polisler sonuç olarak "Soruşturma Ergenekon olduğu zaman s... hakimi, savcıyı" sözlerini sarf ediyorlar.

Video kayıtlarında tutanağın sonradan hazırlanmış olmasının yanı sıra, soruşturmanın adının Ergenekon olduğu yönündeki açıklamanın ilk kez soruşturmayı yürüten Savcı Zekeriya Öz tarafından 21 Ocak 2008'de kamuoyuna açıklanmasına rağmen polislerin bundan 8 ay önce "Ergenekon"dan bahsetmeleri de dikkat çekiyor.

Polisler arasında geçen diyalogdan bazı bölümler şu şekilde:

- Olay tutanağı, olay yerinde tutulur

- Olay tutanağı bilgisayarda yazılır mı?

- Birşey olmaz

- Olur mu?

- Filmlerde yapıyorduk ya

(...)

- Adam diyecek ki çatıya bilgisayar mı çıkardın

- Elle yazalım o zaman

- Çatının üzerinde elle yazalım

- Mahkemede deyin olay yerinde tutulan tutanak

- Ama şöyle de düşünülür, orda not şeklinde almış, burada yazmış olabilir

- Yani, olay yerinde aldığı notlardan sonra büroda, büroda tutanak tutulmuş olabilir

- Olur biter yani

(...)

- Soruşturma nasıl...

- Soruşturma Ergenekon olduğu zaman s... hakimi savcıyı (gülüyor)