Ergenekon delilleriyle oynandı mı?

Ergenekon davasının görülmesine dün devam edilirken, Temmuz 2008’de ele geçirilen Şener Eruygur’a ait bir CD’de 2009 yılına ait atamaların yer alması delillerle oynandığı şüphesini ortaya çıkardı.

soL (HABER MERKEZİ) Ergenekon davasının dünkü duruşmasında tutuksuz sanıklardan gazeteci Hayrullah Mehmet Özgür'ün savunması ve çapraz sorgulaması tamamlandı. Özgür Cem Uzan, Levent Ersöz, İsmail Yıldız'la "hükümete darbe yapılması konusunda bir toplantıya" katılıp katılmadığına ilişkin soruya karşılık, Uzan'lara operasyon yapıldığı dönemde bu kişilerle bir araya geldiğini, toplantının Başbakan Tayyip Erdoğan'la ilgili bir CD hakkında olduğunu söyledi. Adı geçen CD'nin bir örneğinin kendisinde olup olmadığını sorulması üzerine, bunu almayı asla düşünmediğini söyleyen Özgür, "Ben size sorayım Sayın Savcım, böyle bir CD elinizde olsa üzerinizde kaç dakika taşıyabilirsiniz. En fazla bir kazaya kurban gider, 3. sayfa haberi olursunuz. Benim Belçika'da yaşayan kız kardeşimi ve 5 yaşındaki kızımı kaçırmakla tehdit ettiler" dedi.

Söz alan tutuklu sanık İsmail Yıldız da CD'nin ele alındığı toplantıda, Cem Uzan'a, bunun hem hükümeti hem Genelkurmay'ı ilgilendiren çok ciddi bir konu olduğunu, bir rapor hazırlayarak bunu ilgili kurumlara bildirmesi gerektiğini aktardığını söyledi. Yıldız, Uzan'ın elinde rapor hazırlayacak bir belge olmadığını ifade etmesi üzerine de duyumlarını rapor haline getirmesini istediğini kaydetti. Levent Ersöz'ün de Uzan'a aynı şeyi söylediğini vurgulayan Yıldız, "Jandarmada hükümeti yıkma çalışması yapılmadığının en büyük kanıtı bu CD'dir. Darbe yapılacak olsaydı bu kullanılırdı" diye konuştu.

'Yolda kaldık, araç istedik'
Duruşma bugüne ertelenirken Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün salondan kimsenin çıkmamasını rica ederek kendisine tahsis edilen araç hakkında açıklamada bulundu. Şengün sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in, savunması sırasında mahkeme başkanına yeni bir araç tahsis edilmesine ilişkin beyanlarını hatırlattı. Tahsis edilen bir arabayla mahkemeyi yönlendirme olmadığını kaydeden Şengün "Duruşmaların başladığı Ekim ayında, kullandığımız araçla cezaevine geliş gidiş sırasında birkaç kez yolda kaldık. Bunun üzerine biz de Başsavcılığa ve İstanbul Valiliğine dilekçe yazarak araç talebinde bulunduk. Bu bahsi yapılan araç, yazımız üzerine verildi. Kafanızda bu tarz sorular oluşmasın. Biz bunları çoktan aştık. Bu mahkemede o tarz şeylere yer yok" diye konuştu.

2008'de ele geçen CD'de 2009'un işlemleri mevcut
Öte yandan Ergenekon soruşturması çerçevesinde hazırlanan ikinci iddianamede yer alan, Şener Eruygur'a ait CD'deki belgenin CD'nin ele geçirildiği tarihten sonraki bilgileri içermesi delillerle oynandığı şüphesi doğurdu. Dışişleri Bakanlığı'nın 105 mensubunun fişlendiği belgenin basına yansıyan kopyasında ciddi takvim uyuşmazlıkları belirlendi. Konuyu ilk olarak dün radikal gazetesi günmdeme getirdi. İddianamede, eski Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur aleyhine deliller arasında yer alan ve 1 Temmuz 2008 günü Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Merkezi'nde bulunduğu belirtilen CD'de Eylül, Ekim, Kasım, Aralık 2008 ve Şubat 2009'da yapılmış 11 işlem olduğu tespit edildi. Mart sonunda açıklanan ikinci iddianamede Eruygur aleyhine deliller anlatılırken, 05 numaralı CD'de 'IRTBLR' adlı bir klasörde 'Dışişleri 1.xls' adlı bir dosya olduğu belirtilerek şöyle denildi: "Dosya içerisinde Dışişleri Bakanlığı'nda çalıştığı ifade edilen 105 şahsın isimlerinin yazılarak, karşılarına 'irtibat var, irtibata devam edilmeli, yardımcı oluyor, kadına çok düşkün, önü kesilebilir, korunmalı, her yönüyle güvenilir, bakanlıkta etkili, faydası oluyor, terfi için beklentileri var, desteklendi, kadınlarla ilişkileri kontrolsüz, destek vermiyor, önü açık değil, beklentisi yok, kullanılmaya müsait, içkiye düşkünlük sorun olabilir, İP ile ilişkileri kullanılabilir, köşkte başlaması sağlandı, yakın temasa devam, desteklenmeli büyükelçi olması temin edilmeli, temasların sıkılaştırılması lazım' şeklinde nitelendirmelerin yapıldığı..." Ancak basına sızan sözkonusu listedeki görev bilgilerinin, söz konusu diplomatların şu andaki mevcut görevlerini yansıttığı belirlendi. Bu diplomatlardan bazılarının görev yerleri, 1 Eylül, 15 Ekim, 15 Kasım ve 1 Aralık 2008 ile 15 Şubat 2009 gibi tarihlerde değişmişti. Dışişleri Bakanlığı'nın belgeyle ilgili resmi inceleme başlattığı bildirildi.