Erdoğan’ın kuzenleri kariyer basamaklarını hızla tırmanıyor

Recep Tayyip Erdoğan’ın kuzenleri AKP iktidarı döneminde mesleki kariyer basamaklarını hızla çıkmakta olmaları dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iki gün önce hayatını kaybeden teyzesi Meliha Er ile ilgili basında çıkan haberlerde bir ayrıntı dikkat çekti. Haberlerde taziyeleri kabul eden Meliha Er’in beş oğlunun da mesleklerinde yükselişlerinin Erdoğan’ın başbakanlığıyla aynı döneme denk geldiği ortaya çıktı.

Erdoğan’ın kuzenlerinden İbrahim Er 2011’de Danıştay üyeliğine atanırken, Recep Ali Er 2009 yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Ankara Bölge Müdürü olarak atanmıştı. Adnan Er bu yıl Rize Üniversitesi’nde Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı görevine atanırken, gazeteci Cengiz Er ise 2011’de Çalık Holding bünyesinde kurulan A Haber kanalında genel yayın yönetmeni oldu. Tüccar olan Ali Yaşar Er ise Rize Ticaret Odası’nda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmakta.

Danıştay üyesi kuzen
Başbakan Erdoğan’ın kuzenlerinden İbrahim Er, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Danıştay üyeliğine atanarak dikkatleri çekmişti. 2000 yılına kadar öğretmenlik ve okul müdürlüğü yapan Er, 2000-2003 yılları arasında Bingöl’de ilköğretim müfettişliği yapmış ve sonrasında Erdoğan’ın başbakanlığıyla birlikte kariyer basamaklarını tırmanmaya başlamıştı.

2003 yılında Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü’ne Genel Müdür Yardımcısı olarak atanan Er, 2007 yılında ise MEB İlköğretim Genel Müdürlüğü koltuğuna oturmuştu.

12 Eylül 2010’daki referandum sonrasında yüksek yargının yapısında yapılan değişiklikler Er’e 2011’de Danıştay’ın kapılarını açmıştı.

Kritik görevde bulunuyor
MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın da içinde bulunduğu MİT üyelerinin savcılık tarafından ifadeye çağırılmasıyla ortaya çıkan krizde Danıştay’a atanan kuzen Er’in kritik bir göreve atandığı ortaya çıkmıştı. Er’in üyesi bulunduğu Danıştay 1. Dairesi, Başbakan’ın MİT görevlileri için soruşturma izni vermemesi durumunda buna karşı Danıştay’a başvurabilecek olan Cumhuriyet Savcısının başvurusunu inceleyecek.

MİT krizi döneminde Danıştay 1. Dairesi’nde yer alan savcıların görev yerleri değiştirilirken üye sayısında da azaltmaya gidilmişti. Uzun zaman görevde bulunan üyeler başka dairelere atanırken, İbrahim Er görevinde kalmaya devam etmişti.

Suat Kılıç baltayı taşa vurmuştu
Erdoğan’ın diğer kuzeni Recep Ali Er ise 2009 yılında Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun Ankara Bölge Müdürü olarak atanmıştı. 2006 yılına kadar Bingöl ve Trabzon’da öğretmenlik ve idarecilik yapan Recep Ali Er, 2006 yılında ise Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Samsun Bölge Müdürlüğüne bölge müdürü olarak atanmıştı.

Er, geçtiğimiz yıl Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın Ankara’da öğrenci yurtlarını teftiş ederken bir öğrencinin şikayeti üzerine “sorunu hemen çözün” şeklindeki talimatına “Pazartesi hallederiz” şeklinde cevap vermesi sonucu Kılıç tarafından “Pazartesi olmaz, hemen çözeceksin” sözleriyle gündeme gelmişti. Kılıç tarafından azarlanan Er’in Erdoğan’ın akrabası olduğunu ortaya çıkınca basın “Suat Kılıç baltayı taşa vurdu” yorumunu yapmıştı.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde kuzen daire başkanı
Erdoğan’ın öğretmen kökenli bir diğer kuzeni Adnan Er ise 2012 yılı başlarında şimdiki adı Recep Tayyip Erdoğan olan Rize Üniversitesi’nde Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı görevine atandı.

1996’da öğretmen olarak göreve başlayan Er, üniversitedeki görevine atanmadan önce Rize Sosyal Bilimler Lisesi’nde Müdür olarak görev yapmaktaydı.

Yandaş basında genel yayın yönetmeni kuzen
Erdoğan’ın bir diğer kuzeni Cengiz Er ise yandaş basındaki yükselişini sürdürüyor. Uzun yıllar Kanal 7’de çalışan Er, 2006’da transfer olduğu Kanal 24’te genel yayın yönetmenliği görevine getirildi. Er daha sonra Erdoğan’la yakınlığı ile bilinen Çalık Holding bünyesinde kurulan A Haber kanalında genel yayın yönetmeni oldu.

(soL - Haber Merkezi)