Erdoğan'ın Dersim özrüne sevinmeden önce hatırlanması gereken gerçekler!

Erdoğan'ın Dersim Katliamı nedeniyle devlet adına özür dilemesinin samimiyetine inanarak, "Bu da bir adım" deyip sevinmeden önce hatırlanması gereken tarihsel gerçekler var.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dersim katliamıyla ilgili bir açıklama yaparak, "devlet adına özür dilemek gerekiyorsa özür dilerim" dedi. Başbakan Erdoğan, partisinin il başkanlarının katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, toplantı öncesinde belirtildiği gibi Dersim ile ilgili bazı belgeleri okudu. "1926 yılında mülkiye müfettişi Hamdi Bey tarafından hazırlanan Dersim raporu", dönemin "Jandarma Umum Komutanlığı'ndan Başvekâlet Yüksek Makamlığı'na" gönderildiğini belirttiği bir belge ve 1938'de İsmet İnönü imzalı, 11 bin 683 kişinin sürüldüğünü anlatan bir karardan bölümler okuyan Erdoğan, devlet adına özür dilediğini söyledi.

Erdoğan'ın özrüne sevinen çıkar mı bilinmez, fakat özre sevinmek gerekip gerekmediğine karar vermek için, bazı tarihsel gerçekleri hatırlamakta fayda var:

AKP geleneği bu katliama ortak!
Erdoğan, konuşmasında katliamın sorumlusu olarak CHP'yi gösterdi, Kılıçdaroğlu'nu da özür dilemeye davet etti. Oysa AKP'nin sürekli "bizim geleneğimiz" olarak sahiplendiği Demokrat Parti'nin kurucusu Celal Bayar, Dersim katliamı yıllarında başvekillik görevindeydi ve olan bitende en üst düzey sorumluluk sahibi idi. Keza AKP'lilerin "demokrasi kahramanı" ilan ettikleri Adnan Menderes de 1931 yılından itibaren CHP milletvekili idi. Yani Erdoğan'ın özür dilediği bir katliam varsa ortada, bunda kendi gelenekleri de birinci dereceden pay sahibi idi ve ne o dönem, ne de sonrasında bu gelenek, Dersim konusunda bir özür dilemek bir yana, yöre halkına karşı hep husumet besledi.

Özür diliyorsun da, belgeselini niye yasaklıyorsun?
AKP'nin özrünün siyasi bir hesabın ürünü olduğunun bir diğer işaret, "Dersim 38" belgeselinin başına gelenler. Bu hükümetin Kültür Bakanlığı, Çayan Demirel'in yönettiği Dersim 38 belgeselini yasaklamıştı. Yasağa karşı dava açılınca Bakanlık bu yasağın arkasında durmuş, mahkemeye yasağı şiddetle savunan bir mektup göndermişti. Belgeselin Dersim'deki gösterimini de polis basmıştı.

AKP'liler Sivas katliamını yapanların avukatı
Erdoğan'ın Dersim katliamı özrünü düşünürken, bir başka katliam, Sivas katliamı da akla geliyor. Sivas katliamını başından itibaren AKP'nin geleneği örgütledi, destekledi. Son senelerde de anmalar yasaklandı, katliam sorumluları saklandı, cezalandırılmadı. Ama AKP'nin katliamla somut bağını ortaya koyan, katliamın sanıklarının avukatlarını listesi. O liste şöyle:

Av. Şevket Kazan - Eski RP Milletvekili ve eski Adalet Bakanı
Av. Celal Mümtaz Akıncı - AKP oylarıyla Anayasa Mahkemesi üyesi
Av. Hayati Yazıcı - AKP’nin Devlet Bakanı
Av. Haydar Kemal Kurt - AKP Isparta Milletvekili
Av. Zeyid Aslan - AKP Tokat Milletvekili, Başbakan Erdoğan’ın eski avukatı
Av. Hüsnü Tuna - AKP Konya Milletvekili
Av. Burhanettin Çoban - Afyonkarahisar AKP’li Belediye Başkanı
Av. Faik Işık - Başbakan Erdoğan’ın ve Süleyman Mercümek’in avukatı
Av. İbrahim Hakkı Aşkar - 22. Dönem AKP Afyon Milletvekili
Av. M. Ali Bulut - AKP Maraş Milletvekili ve Anayasa Komisyonu üyesi
Av. Bülent Tüfekçi - AKP Malatya İl Başkanı
Av. Halil Ürün - RP kayıp trilyon sanığı, AKP Afyon Belediye Bşk. adayı
Av. Mevlüt Uysal - AKP İstanbul Başakşehir Belediye Başkanı
Av. Nevzat Er - Eski AKP Eminönü Belediye Başkanı
Av. Suat Altınsoy - AKP Konya İl Başkanı Yardımcısı
Av. Tayfun Karali - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürü
Av. Ferruh Aslan - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Müdürü
Av. İbrahim Kök - AKP Elazığ Milletvekili Aday Adayı
Av. Ali Aşlık - Eski AKP İzmir İl Başkanı
Av. Bedrettin İskender - AKP Ümraniye Belediye Başkan adayı
Av. Ekrem Bedir - Sakarya AKP Hendek Belediye Meclis Üyesi
Av. Eyüb Karagülle - Eski Saadet Partisi İlçe Başkanı
Av. Faruk Gökkuş - AKP Kâğıthane Belediye Başkanlığı Aday Adayı
Av. Hasan Hüseyin Pulan - AKP İstanbul İl Disiplin Kurulu üyesi
Av. Hurşit Bıyık - AKP Trabzon İl Başkan Yardımcısı
Av. Reşat Yazak - Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi

Madımak Müzesi'nin başına gelenler!
AKP'nin devletin geçmişindeki örgütlü suçlara dair "özür" politikasını anlamak için, Sivas Katliamı'na odaklanmakta fayda var. Katliamın ardından Aleviler'in ve ilericilerin talebi yıllardır Madımak Oteli'nin müze yapılması yönündeydi. AKP yıllar sonra bunu gerçekleştirdi, ama ufak "düzenlemelerle"... Müze değil, "Madımak Bilim ve Kültür Müzesi" adı konuldu. İçeride katliamda ölenlerin isimlerinin olduğu kısımda ise, katliamı yaparken ölen iki saldırganın ismi de plakete yerleştirildi! Bunu protesto etmek isteyen 2 Temmuz'da eylem yapan göstericilere ise polis saldırdı.

(soL - Haber Merkezi)