Erdoğan'ın Davos şovu boşa mı gitti?

ABD istihbarat raporu "Ortadoğu'nun yeni lideri Türkiye olacak" iddialarına karşın, Suudi Arabistan'ın bölgenin temsilcisi olacağına yer verdi.

soL (DIŞ HABERLER) ABD'de yayınlanan istihbarat raporu Türkiye'nin bölgenin lider ülkesi olacağına yönelik iddialarının aksine, bölgenin temsilcisinin Suudi Arabistan olacağına yer verdi.

"Ortadoğu'da Mısırsız diplomasi olmaz" sözüne karşın yayınlanan rapor liderliğin Mısır'dan Suudi Arabistan'a geçeceğine yer verdi.

Suudi Arabistan Mısır gibi İran karşıtı kampta yeralırken ABD ile ciddi ticari ve siyasi ilişkileri bulunuyor. Mısır ise İsrail'in son Gazze saldırısına sunduğu açık destek ile Arap halklarının gözündeki prestijini yitirmişti.

'Suudi Arabistan lider ülke olacak'
İsrail gazetesi Haaretz'te yayımlanan habere göre, bu görüşe, kendisini, Amerikan istihbaratında orta ve uzun vadeli strateji politikaları oluşturma merkezi olarak tanımlayan istihbarat konseyinin "Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün: Bölgesel Meseleler Politikaları ve ABD'nin Orta Doğu'daki Amaçlarını Destek" adı altında yürütülen çalışmasında yer verildi.

Raporda Suudi Arabistan'ın bu görevi, İran'ın Arap dünyasına teşkil ettiği tehdidin giderek arttığı izlenimleri yüzünden üstlenmek istemediği de belirtildi.

Raporda Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Mübarek'in oğlu Cemal Mübarek ve İstihbarat Şefi Ömer Süleyman'ın giderek enerjilerini yitirdikleri ve görevlerini yerine getiremediklerine yer verildi.

Hükümet kurumu olmasına rağmen, hükümetin dış politika görüşlerinin doğrudan yansıtılmadığının vurgulandığı raporda, Suudi Arabistan'la ilgili olarak da Suudi dış politikasının son yıllarda etkisiz olduğu, Filistinli taraflar Hamas ve El Fetih'in yanı sıra Lübnan hükümetiyle Hizbullah'ı uzlaştırmada başarısız olduğuna dikkat çekildi.

'Suudiler İran'ı zayıflatmak konusunda istekliler'
Arabistan'ın ABD için olumlu yanı ise raporda "İran'ı zayıflatmak konusundaki isteği"ne dayandırılıyor. Raporda Suudi krallığının İran'ı zayıflatmak istediği ve İran'ın etkisinden kurtulmuş istikrarlı ve birleşik bir Irak görmek istediği vurgulandı.

Suudi Arabistan'ın, İsrail ile krallık arasındaki ilişkiler kurulmasının yolunu açacak bir İsrail-Filistin barış anlaşmasından memnun olacağı da kaydedildi.

Türkiye'nin adı geçmedi
Davos'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'e yönelik çıkışının ardından bölge liderliği konusunda önemli bir avantaj yakaladığı belirtiliyordu ancak istihbarat raporu ABD'nin bölge temsilciliği için Türkiye'yi görmedi.

İsrail'de yayınlanan Jerusalem Post Gazetesi 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerin sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu coğrafyasının yönünü de etkileyeceğini öne sürerek, "Türkiye'deki gelişmeler, Ortadoğu'yu, 30 yıl önceki İran Devrimi'nden daha çok etkileyebilir" diye yazdı.

'ABD arkanı kolla'
Barry Rubin imzalı yazıda "ABD, arkanı kolla" denilirken, Washington yönetiminin bölgede yaşanan gelişmeleri doğru okumakta zorlandığı iddia edildi.

29 Mart'ta Türkiye'de yerel seçimlere gidileceği hatırlatılan yazıda, seçimleri yine AKP'nin kazanması ve özellikle de İstanbul ile Ankara gibi büyük kentleri yeniden alması halinde, Türkiye'nin aşırı İslam'a daha da kayabileceği ve bunun sonucunda Suriye, Hamas, İran gibi ittifakların daha da artabileceği öne sürüldü.

Jerusalem Post, Türkiye'nin bölgedeki ve dünyadaki dostlarının daha ılımlı ve geleneksel bir politika izleyen bir yönetimden yana olduğunu hatırlatarak, "Ancak Türkiye'de cereyan edenler farklı şeyler söylüyor. Türkiye'deki gelişmeler, Ortadoğu'yu, 30 yıl önceki İran Devrimi'nden daha çok etkileyebilir. Batı'dan kopup radikal kampa savrulmuş bir Türkiye düşünün. Bu sadece Ortadoğu'yu değil, bütün dünyayı değiştirir" diye yazdı.