Erdoğan'dan İran'a karşı silahlanma yarışı çağrısı

Başbakan Erdoğan, İran'ın 2 bin kilometre menzilli füzeleri varken Türkiye'nin 150 kilometre menzilli füzeleri olduğunu söyleyerek, TÜBİTAK'ı uzun menzilli füze geliştirmekle görevlendirdi.

İran'a karşı emperyalist sıkıştırma giderek artmışken, Türkiye'nin Başbakanı'ndan da açıkça İran hedef gösterilerek silahlanma yarışı çağrısı geldi. 13 bakan, bakan yardımcıları ve ilgili bürokratların katıldığı Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İran'ın 2 bin-2 bin 500 kilometre menzilli füzeleri var. Bizim füzelerin menzili en fazla 150 kilometre. Bu olmaz, geliştirmemiz lazım" dedi.

Toplantının basına kapalı bölümünde konuşulanlara dair Habertürk gazetesindeki çıkan haberin aktardığına göre Erdoğan, "Komşumuz İran 2 bin-2 bin 500 kilometre menzilli füzeler yaptı. YAŞ toplantısında komutanlara sordum. 'Bizim füzelerimizin menzili ne kadar?' diye. 'En fazla 150 kilometre' dediler. Bu olmaz. Bunu geliştirmemiz lazım. Kapı komşumuz İran'da bu var. Tamamen yerli Avrupa'dan bağımsız olarak kendisi üretiyor. Ambargoya rağmen bunu yapıyor. Biz de yapabiliriz. Sizden bunu istiyorum." dedi.

Son dönemde İran'a yönelik emperyalist sıkıştırma yükselmiş durumda. Vaşington'daki Suudi Arabistan elçisine suikast komplosu iddiasıyla başlayan süreç, İran'a yönelik çeşitli hamlelerle devam ediyor. Son olarak İran, bu kışkırtmalara karşı Hürmüz Boğazı'nı kapatabileceğini açıklayınca, ABD Basra Körfezi'nde Bahreyn'de demirli olan 5. Filosu'nu da hatırlatan sert bir yanıt verdi. ABD'li yetkililer, en üst düzey ağızlardan İran'a karşı bir savaş olasılığının masada olduğunu dillendirdi.

Bu gerilimde Türkiye'yi en fazla taraflaştıran konulardan biri, Malatya Kürecik'e kurulacak olan radar üssü. İran, sık sık haklı olarak bu üssün, olası bir savaş durumunda hedef olacağını vurguluyor.

Habertürk'e göre toplantıda TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da kuruma bağlı Savunma Geliştirme Enstitüsü'nün (SAGE) çalışmalarını anlattı. Savunmaya yönelik projeler bulunduğunu belirten Altunbaşak, Türk Silahlı Kuvvetleri için radar ve denizaltı sistemleri ile yazılımlar geliştirdiklerini söyledi. Projeleri dinleyince memnuniyetini ifade eden Erdoğan, "Bunlar güzel şeyler, bunları geliştirin. Savunma sanayiinde daha fazla proje üretin" talimatını verdi.

Silah Geliştirme Enstitüsü ticarileştirilecek
Toplantıda, ABD'de olduğu gibi Savunma Geliştirme Ensitüsü'nün ticarileşmesi, hayatın içine girmesi kararlaştırıldı. Projelerin rafta durmadan bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapılırken Türkiye'nin ihracatını artıracak, katma değer yaratacak, orta ve uzun vadede cari açığın azaltılmasına etkisi olacak projeler geliştirilmesi istenildi.

(soL - Haber Merkezi)