Erdoğan'dan akillere: 'Gezi olaylarını buraya taşımayın!'

Başbakan Erdoğan, "Akil İnsanlar Heyeti" ile Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde final toplantısında bir araya geldi. Erdoğan "akillere" "Gezi olaylarını buraya taşımayı" dedi

Başbakan Erdoğan, "Akiller" heyeti ile buluştu. Yaklaşık 3.5 saat süren topalntı sonrası ofisten ayrılan heyetten bazı isimler açıklama yaptı.

Başbakan çekilmenin bitmediğini söyledi
DHA'dan Dilhun Gençdal ve Ünsal Çakin'in haberine göre, "Akil İnsanlar Heyeti" Doğu Anadolu Bölgesi Grup Üyesi İzzettin Doğan, "Her grup kendi bölgelerinde elde ettiği sonuçları sayın Başbakan’a sundu. O da notlar aldı. Halkın sürece büyük desteği var. Bazı bölgelerde kaygı ve tereddütler var. Özet olarak sayın Başbakan çekilmenin bitmediğini, birinci aşamanın henüz tamamlanmadığını, geri çekilmenin tam olmadığını sürecin devam ettiğini söyledi" diye konuştu.

Ege Bölgesi Grubu Üyesi Fuat Keyman, toplantıyı, "Bence bu günün en önemli sonucu ikinci aşamaya hala geçmediğimiz, hala birinci aşamada olduğumuzdur. PKK’nın çekilme sürecinde olduğu. O yüzden bu konu önemliydi. Başbakan raporları dinledi. Raporların ortak noktası tabii ki demokratik reform süreci, yeni anayasaya dair toplumun beklentileriydi. Hepsini not aldı. Süreci, birinci aşamada silahların bırakılması ikinci aşamada demokratik reform süreci olarak görüyordum. Ama hakikaten bugünden çıkan temel nokta daha birinci aşamadayız. PKK’nın çekilme süreci beklediğimizden daha düşük oranda devam ediyor. İkinci sürece belki Eylül veya Ekim ayında geçilebilir."

İç Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Celalettin Can, "Raporlardan çıkan sonuç Kürt meselesinin çözüm zeminine son derece uygun. Ana dilde eğitim, eşit yurttaşlık, KCK tutsaklarının bırakılması, koruculuk sisteminin kaldırılması yani Kürtlerle, Kürt sorununun çözümüyle ilgili ne tür talepler varsa bütün bu talepler Karadeniz’den İç Anadolu Bölgesi’ne, Akdeniz’den Kürt Coğrafyası’na, Ege’ye, Marmara’ya kadar bütün raporlarda sistemli bir şekilde yer almış durumda" dedi.

Lütfen Gezi Parkı olayını buraya taşımayın
"Başbakan Erdoğan’ın Gezi Parkı ile ilgili cevabı ne oldu?" sorusuna Can, Erdoğan’ın kendisine, "Celalettin Bey, Gezi Parkı ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz ben biliyorum, benim düşüncemi de siz biliyorsunuz. Lütfen Gezi Parkı olayını buraya taşımayın, O başka bir şey, bu başka bir şey" dediğini aktardı. Can, Erdoğan’ın bu sözleri üzerine "Gezi Parkı’nın barış ve demokrasi süreciyle doğrudan ilişkili olduğunu" kaydettiğini aktardı.