Erdoğan'a fotomontaja 6 bin TL ceza

Antalya’da oturan 43 yaşındaki İbrahim Erim, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden başbakanlık görevindeyken Recep Tayyip Erdoğan’ı, fotomontajla Kanuni Sultan Süleyman gibi gösterdiği ve hakarette bulunduğu iddiasıyla açılan davada, 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Hürriyet Gazetesi'nden Emre Baylan'ın haberine göre, 43 yaşındaki İbrahim Erim, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden başbakanlık görevindeyken Recep Tayyip Erdoğan’ı, fotomontajla Kanuni Sultan Süleyman gibi gösterdiği ve hakarette bulunduğu iddiasıyla açılan davada, 6 bin lira para cezasına çarptırıldı.

İbrahim Erim hakkında, sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden Recep Tayyip Erdoğan’la ilgili ’hakaret içeren’ ve ’gerçek dışı içerikleri paylaştığı’ şikayetiyle soruşturma başlatıldı. Antalya, 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianamesinde, Erim’in ’Demokratik bir ülkede hakim teminatında gerçekleştirilen serbest seçimler sonucu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev yapan mağdura, faşist yönetim şekillerinin hüküm sürdüğü ülkeleri yönetenlere ya da monarşik rejimlerdeki devlet başkanlarına atıfta bulunarak rencide edici mesajlar yayınlandığı’ belirtildi. Ayrıca yolsuzluk iddialarıyla ilgili doğrudan mağdurun ilişkilendirildiğini, Erdoğan’ın kişilik haklarını ve haysiyetini rencide edici ibareler kullanıldığını ve aynı zamanda Erim’in, arkadaş listesinde ekli kişileri sokağa çıkararak legal olmayan eylemlerde bulunmaya alenen tahrik ettiğini savundu.

Antalya 14’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşmada savunma yapan İbrahim Erim, Gezi olayları ve ardından 17 Aralık operasyonları kapsamındaki gelişmelere, vatandaş duyarlılığı içinde yaklaştığını belirterek eleştiri hakkını kullandığını söyledi. Hakaret ve insanları suç işlemeye tahrik amacı bulunmadığını dile getiren Erim, "Demokratik bir ülkede yaşıyorsak bunların hiçbiri suç olmamalı" dedi.

Erim’in avukatı Nusret Gürgöz ise, iddianamenin Abdülhamit dönemini hatırlattığını savunarak, "Sosyal medya bir özgürlük alanıdır. Bu özgürlük alanını iddianamelerle daraltmak hukuka aykırıdır" diye konuştu.

Mahkeme savcısı, paylaştığı mesajlarla eleştiri sınırlarını aştığı gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu’nda hakaret suçunu düzenleyen 125’inci maddesi uyarınca sanık hakkında, 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilmesini istedi. Savcı, sanığa isnat edilen ’suç işlemeye alenen tahrik’ suçlamasından ise beraat istedi.

Verilen aranın ardından kararı açıklayan mahkeme, İbrahim Erim’i ’suç işlemeye alenen tahrik’ten beraat ettirirken, Facebook’taki paylaşımları nedeniyle 1 yıllık hapis cezasının karşılığı olarak 6 bin lira para cezasına çarptırdı. Mahkeme hükmün açıklamasını geriye bıraktı.