Erdoğan ve Gül'ü, ancak Blair över!

Çıkarları doğrultusunda, milyonlarca insanın ölümüne neden olabilecek yalanları gözünü kırpmadan söyleyebilen Tony Blair, AKP’nin önde gelen iki ismine övgüler düzdü.

Uzun yıllar İngiltere Başbakanlığı görevini üstlenen Tony Blair, şimdilerde yazdığı kitapla gündemde yer alıyor. Başbakanlık süresi boyunca yaşadıklarını anlattığı “A Journey” (Bir Yolculuk) isimli kitabında o dönemde temas kurduğu insanlar hakkında da kimi değerlendirmelere yer veren Blair, Başbakan Erdoğan ve Dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında oldukça olumlu değerlendirmelerde bulundu. Blair’in bu tespitleri ülkemiz basınında da geniş yer aldı.

"Onlarla geçinmesi kolaydı"
AKP hükümeti için "Türkiye'nin laik kalıbına ters, İslamcı bir parti iktidardaydı" diyen Blair, "Fakat Başbakan Erdoğan ve o dönem Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül, mantıklı, ileriye dönük adamlardı" ifadelerini kullandı. Blair ayrıca "Zekiydiler, ne istediklerini biliyorlardı, Avrupa'ya girmeye hevesli ve dahası, Kıbrıs konusunda akılcıydılar” dedi. Erdoğan ve Gül’ü o dönemdeki diğer Türk siyasetçileriyle karşılaştıran Blair, “En azından o dönemde tanıdığım Türk siyasetçiler arasında geçinmesi en kolay olanlardı” diye tanımladı.

Müttefikleriydi
Hedeflerine ulaşmak için çok kolay yalan söyleyebildiği bilinen ve Irak işgalinde bilerek yalan söylediği için hakkında soruşturma açılan Blair’in, o dönemdeki müttefikleri olan Erdoğan ve Gül hakkında olumlu sözler kullanması pek şaşırtıcı değil. Blair’ın yalan söyleyerek meşrulaştırdığı Irak Savaşı için Türkiye’den de AKP, canla başla çalışmıştı. 1 Mart tezkeresi olarak bilinen ve AKP’nin tüm çabalarına karşın reddedilen tezkereyle TSK’nın diğer ülkelere gönderilmesi ve diğer ülkelerin ordularının Türkiye’de konuşlanabilmesi konusundaki yetkinin hükümete verilmesi planlanıyordu. Bu tezkerenin Meclis’te reddedilmesine karşın AKP, Bush ve Blair’e desteğini hiçbir zaman azaltmadı.

Blair’ın yalanları konusunda daha önce soL’da da bir çok haber yayımlamıştık:

İşgale bahane bulunur
Irak işgalinin başlıca sorumlularından Tony Blair, işgali meşrulaştırmak için kitle imha silahı iddiasını uydurduklarını dolaylı olarak kabul etti.

‘Blair bize yalan söyledi’
Eski İngiliz bakan, Irak işgali konusunda kararın tartışılmadan çok hızlı alındığını belirterek, Tony Blair yönetimini gerçekleri gizlemekle suçladı.

İşgalci Blair'e "sembolik" soruşturma
Irak işgalinin baş aktörlerinden Tony Blair bugün hukuki yaptırımı olmayan sadece İngiltere'nin kendini akladığı Chilcot soruşturmasında ifade verdi. Blair soruşturmada da işgali savunmaya devam etti.

Yalanlarına kendileri bile inandılar
İngiltere Başbakanı İran hakkında öyle bir gaf yaptı ki, yalanlarına kendilerini bile inandırdıklarını ortaya koydu.

Irak Savaşı’nda büyük skandallar
İngiltere’de, önceki hükümetin Irak Savaşı’ndaki rolüne dair yürütülen soruşturmada, Tony Blair ve George Bush'un Irak'ı işgal etmek için birlikte neler planladıklarına dair skandal bilgiler açığa çıkıyor.

(soL - Haber Merkezi)