Erdoğan ve Davutoğlu yanlış imamı dinledi

Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu, bugün Ankara'da Hacı Bayram Veli Camii'nde namaz kıldı. Oysa geçen hafta bir ABD'li gazeteci bile, tüm mahallelinin o caminin değil, hemen yakınındaki "yeraltı camiinin" imamından bahsettiğini yazmıştı. Hacıbayram'daki "gizli" cami, IŞİD'in örgütlenme merkezi.

Tayyip Erdoğan, Ahmet Davutoğlu ve çok sayıda AKP'liden oluşan bir grup, bugün Cuma namazının Ankara Hacıbayram semtindeki Hacı Bayram Veli Camii'nde kıldı. Ajanslar, haber ögesi olarak, Erdoğan'ın camide vatandaşlarla tek tek tokalaştığı sırada imamın sık sık, "Lütfen sadece musafaha (tokalaşma) ile yetinelim, el öpmeyelim" uyarısında bulunmasına dikkat çekti.

Oysa Erdoğan ve AKP'li yetkililer, birkaç yüz metre daha yürüselerdi, Irak ve Suriye'de terör estiren IŞİD'in karargahına ulaşabilirdi. 14 yaşında bir çocuğun nasıl IŞİD'e katıldığını anlamak için, babasıyla konuşmak üzere Hacıbayram'a gelen ABD'li gazeteci Emily Feldman, mahalledeki IŞİD örgütlenmesinin ayrıntılarını Mashable sitesi için yazmıştı.

O haberde, Hacı Bayram Veli Camii'nin hemen yakınındaki yeraltı camii şöyle anlatılıyordu:

Hacıbayram'ın radikal savaşçılar için yolgeçen hanına dönüşmesi bir anda olmadı. Mahalleli, özellikle Suriye savaşı öncesinde yaşanan iki olayın tetiklediği, yavaş bir dönüşümden bahsediyor.

İlki, tarihi Hacı Bayram Veli Camii'yle Ankara'nın turistik gezinti yerlerinden biri olan mahallenin kentsel dönüşüm kapsamına alınması. Hükümet, yoksulluk afetini çekici kent merkezinden kazıyıp evleri ve mahallenin tek ilkokulunu yıkmak üzere buldozerleri getirdi.

Çoğu mahalleli işini kaybetti ve çocuklarını kilometrelerce ötedeki okullara göndermek yerine evde yanlarında tutmayı tercih etti. Terk edilmiş ve kısmen yıkılmış binalar, evsizler ve göçmenler için çekim merkezi ve bir radikal imam için örgütlenme havzası haline geldi.

Birçok Hacıbayram sakini, mahalle merkezine devletin yeni yaptırdığı camiden farklı olarak Diyanet'le kurumsal ilişkisi olmayan bir yeraltı camiinde vaaz veren imamdan bahsetti. Yavaş yavaş, günlerini içerek geçiren adamlar sakal bırakıp namaz kılmaya başladı.

Yaşar'ın oğlu için de böyle oldu. Namaza ilgisi, okulu bıraktıktan bir ay sonra başladı. Kısa süre sonra Suriye'ye gitti. Fakat Yaşar, oğlunu örgütleyenin imam değil, internet üzerinden bağlantı kuran kişiler olduğuna inanıyor.

(...)

Mahallenin radikalleşmesine tanık olmuş bir diğer doğma büyüme Hacıbayramlı, ülkenin İslamcı Başbakanı, ve şimdi Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan'a işaret ediyor.

“IŞİD'i istemiyorsa, ülkede şeriat eğitimi verilmesini durdursun. Suçlu Başbakan.”