Erdoğan ODTÜ'lülere öfkelendi: 'Derse girmezseniz girmeyin, yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlarsa ülkemiz zaten batmış'

Erdoğan, ODTÜ'lülerin binlerce polisin saldırısına uğraması ve gözaltına alınmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Öğrencilere de öğretim üyelerine de saldıran Erdoğan, "Zaten öğrenci dedikleri terör örgütü mensubu. Sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlarsa ülkemiz batmış, gitmiş" dedi.

NTV'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, ODTÜ'de yaşananlara ilişkin saldırgan açıklamalarda bulundu. ODTÜ çıkartması sonucu okullarına sahip çıkan öğrencilerin saldırıya uğraması ve bugün de sabah baskınlarıyla yapılan gözaltılar Erdoğan'ın gündemi oldu.

Öğrencisinden rektörüne kadar ODTÜ'lülere saldıran Erdoğan, şöyle konuştu: "Utanmadan söyledikleri şey, ‘Polisin, güvenliğin olmadığı üniversite istiyoruz'. Derslere girmiyorlarmış. Girmezsen girme. Sen öğretim üyesi olsan ne olur, olmasan ne olur.”

Erdoğan'ın konuşmasından ara başlıklar şu şekilde:

Erdoğan, "Bu üniversitenin yönetimini anlamış değilim. Yönetim samimi değil, açık konuşuyorum. 6 ayda bir biz Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısını yaparız. ODTÜ’deki TÜBİTAK merkezinde yaparız. Bu toplantıya Rektör, bakanlar, TÜBİTAK üyeleri, askeri temsilciler 100’ün üzerinde temsilci düzey katılırlar. Burada ülkenin bilimsel alanda bugününü, dününü, yarınını konuşur, kararlar alırız. Yine bir öğrenci grubu maalesef toplantıya geldiğimiz mahali taşlamaya başladılar. Allahaşkına soruyorum sizlere. Üniversite gençleri, hadi 50 kişi 100 kişi neyse, böyle toplantının yapıldığı bir yeri protesto adına taşlayabilir mi?” dedi, programda gazeteci olarak bulunan Mehmet Barlas da “Taşlamaması lazım” dedi.

"Polis durup dururken mi geldi"
Erdoğan, şöyle devam etti: “Hadi bağırıp çağırıp dursunlar neyse. Bunun üstüne polisler geldi, çembere aldılar ötelediler vs. Ama bu olay ise bunun çok üstünde. Polis oraya niye geldi? Polis durup dururken mi geldi? Ciddi bir olay var. Çantalara molotofları koymuşlar, araba lastikleri yakılıyor. Kampus içerisinde oluyor bunlar. Sözlü protesto değil. 300-400 kişilik bu grup eyleme başlayınca öncüler takviye istedi, takviyeyle çembere aldılar."

"Dev ekranlar koyun izleyelim diyeceklerine lastik yakıyorlar"
"Buna üzülüyorum. Ya nasıl bir üniversite yönetimisiniz ki o gün orada Türkiye uydusunu fırlatacak, gururlanmanız lazım. Ya siz nasıl öğretim üyesisiniz ki sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlar. Eğer buysa yetiştirdikleriniz bizim ülkemiz batmış bitmiş. O öğrenciler de demiyor ki biz de izleyelim. Dev ekranlar koyun izleyelim demeleri gerekirken orada lastik yakıyorlar."

"Derslere girmezsen girme"
"Bu ülkenin evlatları, mühendisleri böyle bir tasarım yapmış, izlememiz lazım. Büyük aşkla, heyecanla izlemeleri gerekirken onlarda heyecan yok. Ne rektöründe, ne akademisyeninde var. Utanmadan söyledikleri şey, ‘Polisin, güvenliğin olmadığı üniversite istemiyoruz’. Derslere girmiyormuş. Girmezsen girme. Sen öğretim üyesi olsan ne olur, olmasan ne olur.”

"Bizi niye sahiplenmiyorsun"
“Araştırıyorsun kimlermiş. Bir kısmı Hacettepe’den, bazıları öğrenci değil, bazıları terör örgütünün mensupları. Şimdi sicilleri çıktı ortaya. Medya bunları araştırmadan sahipleniyor. Onu sahipleniyorsun da ülkenin başbakanı, ülkenin rektörü hepsi oraya gidiyor niye sahiplenmiyorsun? Saldırı polise fatura ediliyor. Polisin görevi orada güvenliği sağlamak, lastikler yakılmamış, molotof atılmamış olsa polis niye oraya girsin? Başbakan geliyor, Genelkurmay başbakanı geliyor, güvenlik tedbirini alacak tabi.”

Erdoğan yalan söylüyor
Başbakan Erdoğan, daha önce de TÜBİTAK'a geldiğini hatırlatarak, "bulunduğumuz mahalli taşladılar" dedi. Ancak Erdoğan'ın bahsettiği ve 2 sene önce yaşanan olayda polisler herhangi bir saldırıda bulunmayan 26 ODTÜ öğrencisini gözaltına almıştı. Bu öğrenciler hakkında açılan dava da beraatle sonuçlanmıştı.

ODTÜ'nün gaza boğulma görüntüleri için tıklayınız.

Erdoğan'ın 18 Aralık günü ODTÜ'de yaşananlara dair söyledikleri de gerçeği yansıtmıyor. Erdoğan'ın polisin "lastik yakanları görünce takviye istediği" sözleri doğru değil, zira ODTÜ'de o gün sabah 10'dan başlayarak ağır bir polis yığınağı yapılmaya başlanmıştı. Başbakan, öğrencilerin "molotof kokteylleri ile geldiğini, lastik yaktıklarını" iddia etti, ancak olay anında orada bulunan öğrenciler ve öğretim üyeleri polisin sorgusuz sualsiz bir biçimde öğrencilerin üzerine gaz bombaları attığına şahitlik ediyorlar.

Dahası, yalnızca sözlü şahitlik değil, görüntüler de barışçıl bir biçimde yürüyüş gerçekleştiren öğrencilere polis tarafından uyarı yapılmadan saldırı düzenlendiğini kanıtlıyor.

İşte o görüntüler:

(soL - Haber Merkezi)