Erdoğan ne yardan ne serden

ABD ve NATO savaş gemilerinin Boğazlardan geçişine izin vererek Rusya'ya karşı tavır alan AKP hükümeti, ticaret ve enerjiye gelince Rusya ile ilişkilerin öneminden dem vurmaya başladı.

soL (HABERMERKEZİ) Kafkaslardaki son gelişmelerle Türkiye dış politika açısından zor bir başlıkla karşı karşıya kaldı. Gürcistan-Rusya saflaşmasında ABD ve NATO dolayımıyla Gürcistan safında yer alan Türkiye, enerji ve ticaret başlığındaki ilişkileri dolayısıyla Rusya'yı kolayca gözden çıkartamıyor.

Dün Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in Rusya'ya karşı ekonomik tedbir uygulanacağı açıklamasının hükümet sözcüsü Cemil Çiçek tarafından yalanlanmasının ardından Başbakan Erdoğan da katıldığı bir toplantıda Rusya'nın göz ardı edilemeyeceğini söyledi. Hükümetin Rusya'ya dönük ılımlı açıklamalarının Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretinin hemen öncesine denk gelmesi ise dikkat çekti.

Fikret Bila bugün Milliyet'teki köşesinde, dün katıldığı Hava ve Deniz Harp Okulu mezuniyet töreninde Başbakan Erdoğan ile yaptığı sohbette, enerji konusunu değerlendirirken Erdoğan'ın Rusya ile ilişkiler konusunda "Şimdi Gürcistan olayından sonraki süreçte bizi bir tarafa doğru itmeye çalışıyorlar. Bazıları tümüyle ABD'nin, bazıları tümüyle Rusya'nın tarafına itmeye çalışıyor. Oysa biri en yakın müttefikimiz olan ABD, diğeri ise enerji başta olmak üzere önemli ticaret hacmimizin bulunduğu Rusya" dediğini yazdı. Bila'nın aktardığına göre Erdoğan Rusya ile yürütülen ticari ve ekonomik ilişkiler dolayısıyla bu ülkenin göz ardı edilemeyeceğini ve Türkiye'nin kendi çıkarları doğrultusunda bir denge gözeteceğini söyledi.