Erdoğan madene indi

Zonguldak'ta maden ocağına inen Başbakan Erdoğan, işçilere "bu kardeşiniz de işçidir, ben de sizin için alınteri döküyorum" şeklinde melodramatik sözlerle seslendi.

soL (HABER MERKEZİ) Son olarak 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyen işçilere "Ayaklar baş olursa kıyamet kopar" diyen Başbakan Tayyip Erdoğan işçi düşmanlığını Zonguldak'ta maden işçilerine yaptığı melodram içeren sözlerle perdeleme çabasına girdi. İş kazaları ve güvenliğinin yoğun olarak tartışıldığı bugünlerde, Erdoğan da maden ocağına girerek bu konuyla ne kadar alakadar olduğunu gösterdi. Diğer yandan işçilere, kapatma davasına karşı AKP'nin hükümetin başında olduğu ve çalışmaya devam ettiği mesajı verildi.

Zonguldak' a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı "Uzun Mehmet 1" kuyusundan maden ocağına indi. Erdoğan'a, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, Genel Maden-İş Genel Başkanı Ramazan Denizer de eşlik etti. Payton adı verilen raylı sistem aracına binen Erdoğan deniz seviyesinden 560 metre aşağıda "358 Kartel 1" adlı üretim bölümüne geldi. Burada işçilerle konuşan Erdoğan, daha sonra darbeli kırıcı kullanarak kömür çıkardı, beraberindekilerle fotoğraf çektirdi.

'Kutlu' ekmek mücadelesi

Basın mensuplarının, neler hissettiği yönündeki sorusu üzerine maden işçilerini "çilekeş kardeşlerim" diye niteleyen Erdoğan onların nasıl taşkömürü çıkardıklarını bizzat gördgünü söyledi. Erdoğan ekmek mücadelesi verirken "şehit olan" vatandaşları "rahmetle andığını" bildirdi. Maden işçilerinin iş güvenliği ve sağlığı konusunda hükümetin herhangi bir adımından söz etmeyen Erdoğan "Tabii ki ekmek mücadelesi kolay değil, her mücadelenin kendine has artıları eksileri var, ama sonu ekmek mücadelesi olunca kutlu oluyor" dedi.


"Bu kardeşiniz de işçi" ama biraz farklı

Daha sonra TTK Kozlu Müessese Müdürlüğünün bahçesinde maden işçilerine ve vatandaşlara hitap eden Erdoğan, "Ferhat gibi dağları delerek, kazıya kazıya, umudu güneş gibi ortaya çıkaran, sevdası için her türlü zorluğu göze alan sizin zengin gönüllerinizle aynı iklimi soluma fırsatını buldum. Sizi örnek almaya, sizin aydınlattığınız ocaklardan ışık almaya geldim. Biliyorsunuz ki bu kardeşiniz de aslında bir işçidir, ülkesi için, insanlarımız için, bu ülkenin insanlarının mutlu geleceği için alınteri dökmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmasında, Konut Edindirme Yardımı (KEY) paralarının bu ayın ilk haftasından itibaren ödenmeye başlanacağını da bildiren Erdoğan, kuruma önümüzdeki hafta içerisinde "1500 artı 1500 yeni eleman alacağız" dedi.

Maden işçilerinin "kapkara olmuş yüzlerinde parıldayan ışıklar" olduğunu dile getiren Erdoğan "Onlar umut ışıkları. İşte bu umut ışıkları, bu ülkenin karanlıktan aydınlığa çıkan istikametinin görüntüleridir" dedi. Konuşmasında "Karanlıktan aydınlığa çıkmaktan", "önümüzdeki güzel günlerden" söz eden Erdoğan'ın işçi düşmanlığını komünist şair Nazım Hikmet'in dizelerini istismar ederek gizleyemeyeceği açık.