Erdoğan İsrail karşıtlarını faşistlikle suçladı

Başbakan Erdoğan Suriye sınırındaki mayınların İsraillilere temizletilip, toprakların 40 yıllık işletme hakkının devredilmesine tepki gösterenlerin "faşizan yaklaşım"a sahip olduklarını iddia etti.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan, Düzce İl Başkanlığı'nın kongresinde Suriye sınırındaki 210 bin dönüm mayınlı araziyi tarıma açmak istediklerini ancak "İsrail'e peşkeş çekeceksiniz" eleştirileriyle karşılaştıklarını anlattı.

Erdoğan, "Düşüncesine güvenmeyen bir ülke, inancına güvenmeyen bir topluluk, inanç ve düşünce hürriyetinden bahsedemez. Ondan sonra bir ufacık topluluk sizi terbiye eder. Kusura bakmayın Türkiye Cumhuriyeti bu kadar cüce bir ülke değildir" dedi.

Muhalefetin sürekli engelleyici tutum içinde olduğunu, bunun da zaman kaybına yol açtığını anlatan Erdoğan, Suriye sınırındaki arazinin İsrail'e 40 yıllığına devredileceğine yönelik iddialarını gündeme getirenler hakkında şöyle konuştu: "'İsraillilere, Yahudilere peşkeş çekeceksiniz' dediler. 10 yıllar önce ne deniyorsa bu zihniyet hala aynı. Biz ülkenin menfaatleri neyi gerektiriyorsa güvenlikten tutunuz, alacağımız neticeye karşı tavrımızı alırız. Ülkenin güvenliği noktasında samimi davranmadığı takdirde bunun her türlü güvenlik mekanizması var. Buraya yatırım yapan yabancı sermaye başka bir dine mensup diye, 'Ülke elden gidiyor' denildi. Farklı etnik kültürde olanlar ülkemizden kovuldu. Düşünülemedi, bu aslında faşizan bir yaklaşımın neticesiydi. Bu hatalara biz de düştük."

Bu iddiaları dile getirenlerin geçmişte ABD ve İsrail ile anlaşmalar yaptığını kaydeden Erdoğan, İsrail ve ABD ile yapılan anlaşmalar gibi anlaşmaların yapılmamasının mümkün olmadığını iddia etti.

Paranın dini yok
Erdoğan şöyle devam etti: "Ne yazık ki paranın dini, milleti, ırkı olduğunu zannedenler var. Para civa gibidir. Kendisine uygun zemini bulursa kaçar. Ülkede küresel sermaye yatırım yapmak istiyor. Birileri 'Yahudi sermayesi' diyor. Olmaz. Adam yatırım yapacak. İşsizlik diyorsun. Buyur yatırım. Burada kim çalışacak. İsak çalışmayacak, Hasan, Mehmet çalışacak. İşsizliği aşıyoruz. Bırak. Bakıyorsunuz yatırım yapılacak. 'İstemeyiz bizim milletimizden değil.' Siz buna peşkeş çekiyorsunuz 'O George.' Bırak kardeşim gelsin yatırım yapsın, giderken fabrikayı alıp mı gidecek, Ayşe'ye, Fatma'ya istihdam sağlayacak. Biz ihracata dayalı bir ülkeyiz. Bırak gelsin. Bu bağnaz zihniyetlerle, biz aydınlık yarınların Türkiye'sine bunlarla yürünülemez. Biz bunları dinlemeyiz. Biz kendimize güveniyoruz."

Vecdi Gönül konuşunca Erdoğan susmuştu

Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise Erdoğan'ın "faşizanlık" olarak tanımladığı sözleri 10 yıl önce değil bir yıl önce sarfetmişti. Gönül, "Atatürk'ün bugün fazla hatırlanmayan, ama çok önemli bir adımı Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesidir. Bugün eğer Ege'de Rumlar devam etseydi ve Türkiye'nin pek çok yerinde Ermeniler devam etseydi, bugün acaba aynı milli devlet olabilir miydi? Bu mübadelenin ne kadar önemli olduğunu size hangi kelimelerle anlatsam bilmiyorum, ama eski dengelere bakarsanız, bunun önemi çok açık ortaya çıkacaktır" sözleri nedeniyle eleştirilmiş ancak hükümetten ya da Başbakan'dan herhangi bir açıklama gelmemişti.