Erdoğan herkesi memnun etti

Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki çıkışının ardından İstanbul'da yaptığı açıklamalar, ABD'deki Yahudi kuruluşu ADL tarafından memnuniyetle karşılandı. İran ise Abdullah Gül'ü zirveye davet etti.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Davos'taki çıkışının ardından yaptığı açıklamalar, ABD'deki Yahudi kuruluşlarından İnkar ve İftiraya Karşı Birlik (Anti-Defamation League - ADL) tarafından memnuniyetle karşılandı.

ADL Ulusal Direktörü Abraham Foxman, Erdoğan'ın Davos'taki tavrının Yahudilere değil İsrail hükümetine yönelik olduğunu belirtmesi ve son olarak Washington Post'a "Yahudilere karşı bir şey yapmak isteyen karşısında beni bulur" demeciyle ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı.


'Başbakan'ın ılımlı tonu anti-semitizmi aşağı çekecek'

"Erdoğan'ın, İstanbul'a döndüğünde, eleştirilerinin hedefinin İsrail halkı ve Yahudiler olmadığını açıklamasından memnuniyet duyuyoruz" diyen Foxman, Türkiye'de Yahudi düşmanlığının arttığını iddia ettiği açıklamasında, "Başbakan'ın İsrail'i eleştirirken daha ılımlı bir ton kullanmasının, Türkiye'de son zamanlarda artan anti-semitizmin aşağı çekilmesine yardım edeceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Abraham Foxman, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i de, olayın hemen ardından Başbakan Erdoğan'ı aradığı için överken, Peres'in Erdoğan'ın eleştirilerine "akıl ve ilke dolu şekilde cevap verdiğini" savundu. ADL Başkanı Foxman, 2007 yılında Ermeni soykırım iddialarının tanınması için destek vereceklerini açıklamış, ancak, Türkiye'den gelen tepkiler üzerine geri adım atarak, Ermeni meselesinin ABD Kongresi'nde tartışılmaması gerektiğini söylemişti.


İran'dan davet

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Zirvesi'ne katılmak üzere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü İran'a davet etti. Devlet televizyonunun haberine göre, Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhsin Telai, Ahmedinecad'ın davetini sunmak üzere bugün Ankara'ya gelecek. Başkent Tahran'da 11 Mart'ta yapılacak 10. ECO Zirvesi için, diğer üye ülkeler Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan cumhurbaşkanlarının da davet edileceği belirtildi.