Erdoğan Brunei'den dönerken: 'Türk sistemi Başkanlık olsun, İdam cezası tartışılmalı'

Başbakan Erdoğan Brunei Sultanlığı gezisinden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk sistemi Başkanlık sistemi istediklerini belirten Erdoğan yine “idamın geri gelmesi tartışılsın” dedi.

Başbakan Brunei gezisinin dönüşünde yine idam çağrısı yaparken, Başkanlık sistemi talebini yineledi.

“Öyle çalışalım ki Türk sistemi olsun”
Gazetecilerin başkanlık sistemine ilişkin sorusunu yanıtlayan Erdoğan, “Ben illa ABD sistemi olsun demiyorum. Öyle çalışalım ki Türk sistemi olsun. Çok farklı sistemlerin bize faydalı yanlarını alalım, kültürel ve toplumsal yapı farklılığı nedeniyle uygulayamayacağımız yanlarını ayıklayalım. Katılımcı karar alma sistemi oluşturalım, tartışalım. En ideali için karar verelim. Ama muhalefet tartışılsın bile istemiyor. Bu konuda bizim AKP olarak çalışmalarımızı kitap olarak yayınlayacağız” diye konuştu.

“Başkanlık sistemi koalisyon tehdidini ortadan kaldırır”
Başbakanlık sisteminin gelmemesi durumunda ileriki süreçteki adımlarının etkilenip etkilenmeyeceğine ilişkin soruya yanıt veren Başbakan şöyle konuştu:

“Şahsım için Anayasa yapma mantığı yanlıştır. Kolay değil, 10 yıllık tecrübemiz var, farklı cumhurbaşkanlarıyla çalıştık. Anayasa Mahkemesi’ne ait olan yerindelik hakkını kullanan cumhurbaşkanı yürütmeye vakit kaybettirir, işini zorlaştırır. Bugün biz Cumhurbaşkanımızla uyum içindeyiz. Ama yarın aynı sıkıntı olmayacağı nereden belli. Başkanlık sisteminin avantajı koalisyon tehdidini ortadan kaldırmasıdır.”

“Yeni Osmanlı anlayışı içinde değiliz”
Suriye konusunda Obama ile yüz yüze görüşebileceğini belirten Erdoğan, Yeni Osmanlı eleştirilerine verdiği yanıtta, böyle bir anlayış içinde olmadıklarını dile getirdi.

“Terör suçlarına idamı tartışmak mümkün olabilir”
İdam tartışmalarına ilişkin de konuşan Erdoğan, Uluslararası camia AB’den ibaret değil. Mesela ABD, Çin, Rusya ve Japonya’da idam var. Ancak Norveç’te 77 kişiyi öldürmüş bir insanın sadece 21 yıl hapisle cezalandırılmasını anlamak kolay değil. Olaya bir de öldürülenlerin açısından bakmak lazım. Siyasi suçlarla ilgili olarak değil ama terör ve ölüme sebebiyet verme kapsamında idamı tartışmak elbette mümkün olabilir” dedi.

“10 Kasım’a gitmemek yasal suç mu?”
10 Kasım törenlerine katılmamasının neden olduğu tartışmaların hatırlatıldığı Erdoğan, “Anayasal suç mu? Yasal suç mu? Peki ana muhalefet, muhalefet 29 Ekim törenlerine neden katılmadı. 29 Ekim resmi törendir. Katılım teamül ötesi gerekliliktir. Ama ben geçen 10 senede çoğu kez muhalefeti orada görmedim” dedi.

Dağdaki teröristlerle kucaklaşmayanla görüşülür
Yeni bir Oslo gelir mi sorusunu da yanıtlayan Erdoğan şöyle konuştu:

“Biz sürekli milli birlik, beraberlik ve kardeşlik projesi diyoruz. Arkadaş ne hakkın var da alamadın. Bakan mı olamadın? Parlamento’ya mı giremedin? Sosyo ekonomik olarak bölgeye yapılan yatırım 79 yıllık Cumhuriyet döneminden fazla. Ama terör örgütü, onun uzantısı olan parti bölgeye yatırım istemiyor. Kendi dillerinde yayın imkanı yoktu, şu anda bir çok etnik gruptan fazla haklara sahipler. Zaten bölücü örgütün başı dağa güvenmiyor.”

Açlık grevleri
İsteklerin büyük bölümü karşılandı. Cezaevleriyle ilgili yaptığımız iyileştirmeler var. Mesela belli şartlar dahilinde mahkumların eşleriyle bir araya gelmesini mümkün kılmayı hedefliyoruz.

(soL - Haber Merkezi)