Erdoğan Bayraktar'ın hedefinde beş yeni şehir daha var

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Müteahhitler için İstanbul’da büyük gelirler elde etme devri bitti" dedi, müteahhitlere İzmir, Bursa, Antalya, Denizli ve Gaziantep'e "el atma" çağrısı yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi"ne katıldı. Zirvede inşaat patronlarına hitap eden Bayraktar, İstanbul'da müteahhitler için büyük gelirler elde etme devrinin bittiğini söyleyerek yeni "kar kapıları"na işaret etti.

"Önce bir dönüştürelim sonra yeşillendireceğiz"
Kentsel dönüşümün yeşil alanlar üzerinde tahribatı yarattığı eleştirilerine cevap veren Erdoğan Bayraktar, “Dönüşümün ardından flora ve fauna öne çıkacak. Tükenen endemik bitki ve hayvan türlerinin hayatının devamı için gerekenler yapılacak. Hibrit oto ve bisikletlerin girdiği, fosil yakıt tüketen taşıtların girmediği bölgeler oluşturacağız. Şu an birey başına yeşil alan 8-10 metrekare. Dönüşüm alanlarında 18 metrekare olacak. Yani etkin ve edilgen yeşil alan adedini artıracağız" dedi.

İnşaat ya resulallah'ın arkasındaki gerçek: Cari açık
İstanbul’da "2 yeni şehir projeleri" olduğunu söyleyen Bayraktar, "Bu anlamda Kayaşehir iddialı bir proje. Orada birey başına yeşil alan 15 metrekare. Kamberra ve Kuala Lumpur örnekleri gibi. Kayaşehir’de sosyal alanlar ise modern hayatın gerektirdiği oranda. 2 şehir projemiz dâhilinde yeni havaalanını içerecek, Kemerburgaz ile Kayabaşı’nı ihtiva edecek. 1,5 milyonu barındıracak uygulamamız var. Bunun için ihale bitti, haritalandırma yapılacak. Umuyorum yeni havaalanını içerecek bu proje, dönüşüme katkı sunacak, İstanbul’u salaş yapılardan kurtaracaktır" şeklinde konuştu.

Afet riski taşıyan binaları yenileyeceklerini de söyleyen Bayraktar, “Bu binalar cari açığı da indirecektir. Şu an cari açık 48 milyar dolar. Bunu afet riskli binaları yenileyerek daha da indireceğiz” dedi.

"İstanbul'u tükettik, rant artık diğer şehirlerde"
İnşaat projelerinin İstanbul’da doygunluğa ulaştığını anlatan Bayraktar, müteahhitlere de şu nasihatlerde bulundu, "İstanbul’da kalifiye binalar üretiliyor çevreye duyarlı, akıllı yapılara önem veriliyor. Fakat artık gelişmekte olan şehirlere gidilmeli. Oralarda da büyük gelirler elde edilebilir. Müteahhitler için İstanbul’da büyük gelir elde etme devri bitti. Artık İzmir’e gidip yatırım yapmalılar. Baraj doldu, İzmir taştı taşacak. İzmir’in iklimi iyi, tabiatı ve tarihi de iyi. Bir defa Avrupa şehri. Aydın Manisa gibi uyduları var. Ulaşım yönünden iyi. İzmir önemle ele alınmalı. Bursa da öyle. Yeni yol ile İstanbul’a bağlanacak. Bursa yatırım için ideal. Yine Antalya, Denizli ve Gaziantep’e el atılmalı."

"Maketten satışı engellemeyeceğiz"
Esenyurt ile tartışmaların odağına oturan maket satışların engellenip engellenmeyeceği sorularını da Erdoğan Bayraktar, “Konu ile ilgili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. Yürütülen bir çalışma da var. Bu da halkın mağdur edilmemesi adına maketten satış yapılmasını engellemeye değil, sigorta altına almaya yöneliktir” diye cevapladı. Bayraktar, basın mensupları için Kayaşehir’de yapılması planlanan konutların durumu ile ilgili olarak da “Çalışmalar devam ediyor. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay konu ile ilgileniyor." açıklamasında bulundu. Bayraktar’ın gazetecilere yönelik, “Parası olmayana konut yok, para biriktireceksiniz” sözleri de gülüşmelere neden oldu.