Erciyes Üniversitesi'nde özel harç dayatması

Erciyes Üniversitesi yönetimi ikinci öğretim öğrencilerinden her ek ders için fazla ücret talep etti. Karara tepki gösteren öğrencilere üniversite yönetiminin yanıtı ise, yasal düzenlemeyi gerekçe göstermek oldu.

(soL - Haber Merkezi) Eğitimde özelleştirme sürecinin hız kesmeden devam etmesine bir örnek de Erciyes Üniversitesi'nden geldi. Erciyes Üniversitesi bu yılki kayıt döneminde yeni bir uygulama başlatarak 2. öğretim öğrencilerden aldıkları her ek ders için yeni ücret talep etti.

Hatırlanacağı üzere, 2011-2012 yılında harçlar 1. öğretim öğrencileri için kaldırılmış, 2. öğretimde eğitim gören öğrenciler harç ödemeye devam etmişti. Ülkede ilk defa uygulanan bir yöntemle üniversite yönetimi kanun maddesindeki açıktan yararlanarak 2. öğretim öğrencileri için ek harçlar getirdi. Üniversite yönetimi yürürlüğü 2014-2015 yılına ertelenen 2547 sayılı yasanın 44. Maddesi'nin ilgili fırkalarından yararlanarak, kredi başına düşen harç miktarı ve dersin kaç kez alındığıyla belirlenen bir ücret ödenmesi kararı aldı.

Erciyes Üniversitesi’nin başlattığı bu uygulamanın, 2547 sayılı yasaya eklenen 60. madde vasıtasıyla tüm ünversiteler için uygulanabilir olması üniversite öğrencilerinin önünde önemli bir tehdit olarak durmakta.

'Yasayı uyguluyoruz'
Erciyes Üniversitesi öğrencileri ise karara tepki gösterdi. Uygulamanın kaldırılması için imza kampanyası başlatan öğrenciler, topladıkları dilekçeleri üniversite yönetimine iletti. Üniversite yönetiminin bu dilekçelere verdiği cevap ise “yasayı işimize geldiği gibi yorumlarız“ düşüncesine yol açtı. Cevapta, “Resmi gazetede 02/11/2011 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 622 sayılı kanun hükmünde kararname ile 2547 sayılı kanuna eklenen geçici 60. Madde Gereği Üniversitemiz katkı payı / öğrenim ücretlerini tahsil etmekte olup Üniversitemizin kanun hükmünde kararnameyi iptal etmesi ya da kararnamede değişiklik yapması gibi bir yetkisi bulunmamaktadır. İptal ya da değişiklik yapma yetkisi Bakanlar Kurulu’na aittir" denildi.