Er Utku Kalı'nın avukat ablasına inceleme başlatıldı

Er Utku Kalı'nın avukatı ve ablası Ceren Kalı hakkında bir tanığa duruşmadan önce, "Sadece bildiğin ve gördüğün hususlarda tanıklık yap, başka bir şeye gerek yok" dediği gerekçesiyle tehdit iddiasıyla ön inceleme başlatıldı.

Er Utku Kalı, "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin ve yayma" iddiasıyla geçen yıl 24 Mayıs’ta tutuklanmış ve 11 Kasım 2013’te tahliye edilmişti. Davanın tanıklardan biri de, er Hakan Yemenli’ydi. Yemenli, istihbarat belgelerinin gönderildiği "SEMAC" adlı cihazı kullanan birkaç asker arasında yer alıyordu. Yemenli, soruşturma aşamasında alınan ifadesinde, kendisinin de SEMAC’ın bulunduğu santral odasına girip çıkan kişilerden birisi olduğunu kabul etmişti.

Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Er Kalı’nın yargılandığı Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararıyla Er Yemenli’nin 25 Aralık 2013’te Hendek Asliye Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifadesi alındı. Duruşma öncesi Yemenli, iddiaya göre er Kalı’nın yanına giderek, “Ben seni severim, abi ben bilmiyorum, neler yaşamışsın cezaevinde öğrenince çok üzüldüm” dedi.

Avukat Ceren Kalı, iddiasına göre Yemenli’ye, “Utku’ya karşı vicdanını rahatlatmak istiyorsan sadece bildiğin ve gördüğün hususlarda tanıklık yap, başka bir şeye gerek yok. Utku yaşayacağını yaşadı zaten” dedi. Yemenli, duruşmada, “Utku bu konuda bir hafta eğitim almıştır, Utku eğitime tek gitti diye biliyorum” şeklinde Er Kalı’nın cihazı kullanmak üzere eğitim aldığını ileri sürdü. Askeriyede muhabere bölümünde eğitim almadan görev yapılamayacağını ileri süren Yemenli, Er Kalı’nın avukatlarının sorusu üzerine Er Kalı’nın ne zaman ve kimden eğitim aldığına ilişkin sorulara ise, “Bilmiyorum, hatırlamıyorum” diye cevap verdi. Ne var ki dosyaya giren belgelerden, Er Kalı’nın böyle bir eğitim almadığı anlaşıldı.

'Çelişkili ifadelerini örtmek istiyor'
Duruşma çıkışında Yemenli’nin yakınları, tanık olarak dinlenen çocuklarının ceza alacağını sanarak, Kalı’dan şikayetini geri çekmesini istedi. Bu sırada Avukat Ceren Kalı kardeşinin yanına gitti. Tanık Yemenli, Ceren Kalı’ya, “Abla eğitim almadan görev yapamaz” dedi. Ceren Kalı ise, “Yapılabiliyormuş işte” diye karşılık verdi. Ardından, “Abla bilmiyordum, kardeşim gerçekten bilmiyordum, affedin beni” diye konuştu.

Yemenli, Avukat Ceren Kalı’nın ifade vermeden önce yanına gelerek, “Bana bak, ben çatlağım. Yalan söyleyenlerle uğraşacağım. İçeride doğruları söyle” dediğini, duruşmadan sonra, “Doğruları söyledin, benim söylediklerimi söylemedin. Seninle uğraşacağım, hakkında şikayette bulunacağım” dediğini iddia ederek, "tehdit" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Şikayet üzerine Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Ceren Kalı hakkında ön inceleme başlatıldı. Kalı, yaptığı savunmada, Yemenli’nin çelişkili ve gerçek dışı bilgi verdiğini, bununla ilgili suç duyurusunda bulunacakları için cezadan kaçmak amacıyla bu yola başvurduğunu ve Yemenli’nin şikayet dilekçesinde yer verdiği iddiaların suç olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

Avukat Kalı hakkındaki inceleme tamamlandığında incelemeyi yürüten savcı, suç işlendiği kanaatine varırsa, soruşturma başlatmak için Adalet Bakanlığı’na soruşturma izni için başvuracak, izin gelmesi durumunda "tehdit" suçundan dava açılacak.