En uzun MGK'da konuşulanlar

MİLLİ Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ilk kez toplandı. Kurulun, Çankaya Köşkü’ndeki Ekim ayı olağan toplantısı saat 14.25’te başladı, gece yarısı saat 00.50'de sona erdi.

MGK Ekim ayı olağan toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin millî güvenliğini tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar ile yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulandı.

DHA'nın haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ilk kez Cumhurbaşkanı olarak başkanlık ettiği toplantıda çözüm süreci, Suriye ve Irak’taki son durum ile bölgesel gelişmeler de detaylı bir şekilde ele alındı. Millî Güvenlik Kurulu (MGK) Ekim ayı olağan toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ilk kez Cumhurbaşkanı olarak başkanlık ettiği toplantının ardından, MGK Genel Sekreterliği tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

'Paralel' vurgusu
Açıklamada, ülkemizin güvenliği, halkımızın huzuru ve kamu düzenini ilgilendiren hususların ayrıntılı olarak görüşüldüğü bu kapsamda, millî güvenliğimizi tehdit eden ve kamu düzenini bozan iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten paralel yapılanmalar ve illegal oluşumlar ile yürütülen mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin vurgulandığı belirtildi.

'Süreç' ve provokasyonlar
Toplantıda, terörle çok boyutlu mücadele kapsamında sürdürülen çözüm sürecinin ele alındığı sürecin oluşturduğu olumlu atmosferi ve huzur ortamını bozmaya yönelik provokatif olaylara karşı kamu düzeni ve güvenliğini koruma konusundaki kararlılığın teyit edildiği aktarıldı.

'Türkiye'nin bölgesel menfaatleri'
Suriye’de dördüncü yılını tamamlamak üzere olan çatışma ortamının ülkemizin ve bölgemizin güvenlik ve istikrarına yönelik yansımalarının, bu konudaki bölgesel ve uluslararası yaşanan son gelişmeleri de içerecek şekilde müzakere edildiği de kaydedilen bildiride ayrıca, deniz yetki alanları başta olmak üzere, Ege ve Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin gözden geçirilerek Türkiye’nin kendi kıta sahanlığı içerisinde ve garantör ülke olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ruhsatlandırdığı sahalardaki hak ve menfaatlerinin korunması için gereken her türlü tedbirin önümüzdeki dönemde de kararlılıkla alınacağı belirtildi.

'IŞİD'le mücadele'
Irak ve Suriye’de IŞİD ve diğer terör örgütlüleriyle mücadele, ülkemizin bu mücadelede uluslararası koalisyon içindeki konumu, Türkiye’ye müzahir gruplar başta olmak üzere, ılımlı muhaliflerin durumu ve yerinden edilen kişilere yönelik insani yardımların görüşüldüğü de aktarılarak, ayrıca, Irak’taki siyasi süreçte son dönemde yaşanan gelişmelerin gözden geçirildiği, ikili ilişkilerin güçlendirilmesi yönündeki iradenin de teyit edildiği aktarıldı.

Bildiride, başta Gazze’de sağlanan ateşkes olmak üzere, İsrail-Filistin ihtilafında yaşanan son gelişmelerin, Libya ve Yemen’deki mevcut durum ile bölgesel yansımaların da kapsamlı biçimde görüşüldüğü ifade edildi.

Toplantıda, Afganistan’daki başarılı siyasal süreç ve gelişmelerin değerlendirilerek, Türkiye’nin desteğinin vurgulandığı da aktarılan bildiride, son olarak Ukrayna ve Tunus seçimlerinin gözden geçirildiği de belirtildi.

MGK toplantısına, yeni görevlerinde, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da ilk kez katıldı.