En sonunda Kürt sorunu çözüldü!

Başbakan “iyi düşünün iyi olsun”, Gül “Kürt sorunu birincil sorunumuz” dedi. Açıklamaları olumlu bulan DTP ve KCK Kürt sorunun çözümüne yaklaşıldığını ilan etti!

soL (HABER MERKEZİ) DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, dün gerçekleştirdiği grup toplantısında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "adım attığını" söyleyerek bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti ve "Biz üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yapmaya hazırız. Cumhurbaşkanı sorunu kabul ederek bu konuda önemli ufuk açmıştır" dedi.

Türkiye'nin temel sorununun, demokratikleşme sürecinin sekteye uğratılması olduğunu belirten Türk, son günlerde sorunların demokrasi ve uzlaşı içerisinde çözülmesine dönük karar verme sürecine girilmeye başlandığını anlattı.

Çözüm nerde? Çözüm Gül'de... Çözüm yok
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştüğünü anımsatan Türk, Kürt sorununun çözümü konusunda, karşılıklı fikir teatisinde bulunduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, bu noktada inisiyatif almasını istediklerini belirten Türk, "Sayın Cumhurbaşkanı da Türkiye'nin en temel sorununun Kürt sorunu olduğunu ve bunun mutlaka halledilmesi gerektiğini söyledi. Bu olumlu ve umut verici bir gelişmedir. Beklentimiz ve temennimiz bu mesajların somut adımlara dönüşmesi ve icra organı olan Hükümetin bir an önce harekete geçmesidir" dedi.

Koma Civaken Kurdistan (KCK) Yürütme Konseyi Başkanlığı'ndan da bir açıklama yapılarak Abdullah Gül'ün açıklamalarını olumlu bulduklarını belirttiler. KCK, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kürt sorununun adını koymasının önemli olduğunu belirterek, gelinen aşamada artık sorunun çözümü yönünde ciddi ve samimi çabalara ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün açıklamalarını değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "İçeride ve dışarıda çok iyi şeyler olacak" açıklamasını "iyi niyet" gösterisi olarak görüğünü açıkladı. Erdoğan, "İyi niyet temennisini ortaya koymuş, kötü şeyler olacağını mı söyleseydi? Ne güzel işte, iyi şeyler olacağını söylüyor. Kötü şeylerin beklentisi içinde olursak ülkemiz için bir felaket olur" dedi.

Gül'ün ve Erdoğan'ın sözleri Kürt kamuoyunda, yerel basında ve Kürtlere yakın medya organlarında "sevinçle" karşılandı. DTP ve KCK'nın olumlu açıklamalarına yer veren medya organlarında çözümün ne olduğuna dair bilgi verilmezken "beklentiler" sıralandı.

DTP üzerindeki baskılar azaldı mı?

DTP Operasyonu
DTP'ye yönelik kısa bir süre önce düzenlenen operasyonlar Kürt halkı tarafından tepkiyle karşılanmış, DTP'ye yönelik operasyonda 52 kişi tutuklanmıştı. Konuyla ilgili DTP milletvekillerinin de içerisinde bulunduğu 10 bin kişi iki günlük açlık grevine gerçekleştirdi. Partisine yönelik operasyonu "siyasal çizgilerine, halkın irade haline gelmesine, barışçıl özlemlere karşı girişilen, siyasal ahlaka sığmayan bir saldırı olarak nitelendiren Türk, "18 yıllık siyasal geleneğimiz tasfiye edilmeye çalışılıyor" açıklamasında bulundu.

Kürt çocuklarına yönelik şiddet
Geçtiğimiz Ekim ayında Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a ziyareti sırasında protesto gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle 4 çocuk hakkında 23'er yıl hapis istemiyle dava açıldı. DTP'li kadınlar durumu protesto etmek için Diyarbakır'da cezaevine kadar yürüdükten sonra oturma eylemi yaptı. DTP milletvekilleri, taş atan çocuklara verilen ağır cezalara tepki göstermek amacıyla TBMM Genel Kurulu'nda oturma eylemi yaptı.

Gösterilerde yaşamını yitirenler
Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde düzenlen gösteride bir kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi yaralandı. Mersin'de PKK'li olduğu iddiasıyla bir Kürt genci özel timler tarafından vuruldu. Olayı protesto eden DTP'liler adına konuşan DTP Akdeniz İlçe Başkanı Tahir Aydın, ilçe binası önünde toplanan kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, ''Çatışma ortamı tetiklenmektedir. Olay dünya gündeminde yer bulurken, iktidar sağır sultanı oynuyor. Bu durumu kınıyor ve protesto ediyoruz'' dedi.

Güneydoğu'da işsizlik
TÜİK rakamlarına göre işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge yüzde 15.8 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi. İşgücüne katılma oranının en düşük olduğu bölgeler ise yüzde 30.7 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt ve yüzde 31.8 ile Şanlıurfa, Diyarbakır bölgeleri olarak belirlendi. Urfa'da toplanan binlerce DTP'li yıllardır süren sömürüyü protesto etti. Miting Tertip Komitesi Başkanı Sıtkı Dehşet, mitingde yaptığı konuşmada, "Bizler zalimlere karşı hiçbir zaman ne baş eğdik ne de diz çöktük. Kadim kent Urfa'da bin yıllardır sömürülen bir halk gerçekliğiyle karşı karşıyayız. Halkımızın emeği günümüze kadar sömürülmüştür. Bugün de işsizlik ve yoksulluk nedeniyle binlerce mevsimlik işçi, eğitimini ve toprağını terk ederek göç yollarına düşmektedir. Gittikleri yerde kaderleri toprak ağalarının insafına bırakılmaktadır. Bilmezler mi bir gün Nemrut'un tahtı yıkıldığı gibi onlarında tahtı bir gün yıkılacaktır" dedi.

AKP'den hakaretler
Seçimlerde önce DTP ile ilgili açıklamalarda bulunan Recep Tayyip Erdoğan Güneydoğu'da protestolarla karşılanırken "Hakkari'de DTP'li belediyenin yaptığı hiçbir şey yok. Yollar pislik içinde" demişti. AKP'ye karşı yapılan protestoları önlemek için zor kullanılmış, çok sayıda kişi yaralanmış, gözaltına alınmıştı.

DTP Kars İl Başkanı Veli Mükyen ile DTP PM Üyesi Cemal Coşkun hakkında, 29 Mart yerel seçimlerde yaptıkları Kürtçe konuşmalardan dolayı soruşturma açıldı.

Kürtçe konuşmak yasak
Kars'ın Digor İlçesi'nde 29 Mart yerel seçimleri kapsamında yapılan mitingde Kürtçe konuşma yaptıkları için DTP Kars İl Başkanı Veli Mükyen ile DTP PM Üyesi Cemal Coşkun hakkında soruşturma başlatıldı. "Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet etmek" gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında Mükyen Kars Savcılığı'na talimatla ifade verdi.

Kürtçe yayın yapan TRT 6'ın açıldığı bir dönemde böyle bir soruşturma açılmasının komik olduğunu belirten Mükyen, "O halde TRT 6'nın açılışında Kürtçe konuşan Başbakan'a da soruşturma açılmalı" dedi.

Demokratik Toplum Partili (DTP) milletvekillerinin Meclis'teki Kürtçe sözleri, tutanaklara "bilinmeyen dil" olarak geçmişti. DTP Milletvekili Osman Özçelik, basına bunun "aşağılama" olduğunu açıkladı.

Kürtçe yayın yasağı
Kürt gazeteleri üzerindeki baskılara bir yenisi daha eklendi. Ülkede Özgür Gündem, Gündem, Yaşamda Gündem ve Azadiye Welat gazetesinin ardından, kısa bir süre önce yayın hayatına başlayan Güncel gazetesine de 15 gün kapatma cezası verildi. Böylece son 6 ay içinde 5 Kürt gazetesinin yayını mahkeme kararıyla durduruldu.

DTP'li milletvekilleri durumu protesto etmek için grup toplantısına, ellerinde kapatılan Azadiya Welat gazeteleriyle geldiler. Türkiye'de Kürtçe yayın yapan gazetelerin kapatıldığını ve en son da Azadiya Welat gazetesinin kapatıldığını belirten Türk, "Bu gazete yeniden açılacaktır. Çünkü halkın ihtiyacından doğmaktadır. Buradan bu gazetenin yaşamını sürdürmesi için herkesi abone olmaya davet ediyorum" dedi.