Emniyet elektroşok silahların etkilerini araştırmamış!

Emniyet Genel Müdürlüğü hastanelere bir yazı göndererek, elektroşok silahlarından hangilerinin 'daha az' zararlı olduğunu sordu. Haziran 2014 tarihli talep yazısı, Eylül 2013'ten bu yana Türkiye'de denemeleri ve eğitimleri yapılan cihazların hiç bir bilimsel araştırma yapılmadan kullanıldığını gösteriyor.

Serdar Nazım Yüce

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) ilgili kurumlara bir talep yazısı göndererek 'stun gun' yani elektroşok silahı olarak anılan cihazlardan hangilerinin 'daha az' zararlı olduguna dair bir rapor istediği ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya imzalı yazının üzerindeki tarih Haziran 2014. Oysa Türkiye'de elektroşok cihazlarını kullanacak polislerden bazılarına 'uygulamalı' eğitimin Eylül 2013'te verildiği duyurulmuştu. Öyle ki Emniyet'in aklına 'İnsan sağlığı' cihazların eğitimini verdikten yaklaşık 9 ay sonra gelmiş.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Zeki Çatalkaya imzasıyla Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Araştırma Kurumu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne gönderilen Haziran 2014 tarihli 'rapor talebi' yazısında 'Polisi kullandığı tehçizat yönüyle güçlendirmek' amacıyla alınması düşünülen elektroşok cihazlarıyla ilgili teknik incelemelerin yapılması isteniyor. Talep yazısı, Emniyet'in elektroşok cihazlarının kullanım kararını, hiçbir bilimsel araştırma yapılmadan aldığını belgeliyor.

Hani cihazlar alınmıştı?
Yazıda 'alınması düşünülen elektroşok cihazları' ibaresi yaklaşık 10 ay önce devletin haber ajansı AA'da yer alan haberleri akıllara getirdi. Anadolu Ajansı'nda yayınlanan habere göre bu cihazlar zaten alınmıştı. Söz konusu haberde yer alan “Emniyet Genel Müdürlüğü, polisin bazı durumlarda elektroşok silahı kullanması için çalışma başlattı. ABD üretimi 100 elektroşok silahı alan Emniyet, bunları önce Ankara ve İstanbul'da deneyecek. Ankara'da bir grup polise geçen ay, elektroşok cihazlarının kullanımı konusunda uygulamalı eğitim verildi” ifadeleriyle EGM'nin 1 ay önce ilgili kurumlara yazdığı yazıdaki 'Alınması planlanan' ifadeleri birbiriyle örtüşmüyor.

Çatalkaya imzalı talep yazısının tam hali şöyle:

“Asayiş hizmetlerini yürüten personele saldırgan ve süpheli şahısların direncini kırmak, alanda çalışan polisi, kullandığı tehçizat yönüyle güçlendirmek amacıyla “Elektro Şok Cihazı” alınması düşünülmüştür. Bu kapsamda Genel Müdürlüğümüz, teşkilatın ihtiyacını karşılamak amacıyla, Başkanlığımızca 2014 mali yılında “Elektro Şok Cihazı” alımı planlamaktadır.

Konu ile ilgili olarak hazırlanacak olan teknik şartnameye esas olmak üzere, elektro şok cihazlarının insan sağlığı açısından değerlendirmek, insan hayatını tehlikeye sokmayacak elektrik akım süresinin ve amper (akım şiddeti) aralıklarının değerinin tespiti gerekmekte olup, bu husustaki gelişmelerin tarafımıza bildirilmesi arz ederim.”