Emine Erdoğan eli değmişken…

“Second Lady” Emine Erdoğan Gazze’ye Destek İçin İstanbul Buluşması’nda yaptığı duygusal konuşmada Nâzım’ın dizelerinden ve gözyaşlarından yardım aldı. Erdoğan’ın Gazze için çözümü de insani yardım örgütleri oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde düzenlenen Gazze'ye Destek İçin İstanbul Buluşması Ortaköy'deki Four Seasons Otel'de gerçekleştirildi. Ortadoğu ve Asya ülkelerinin devlet başkanı eşlerinin katıldığı toplantıya İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun eşi Sonsoles Espinosa programı nedeniyle katılamayacağını bildirirken, gözler diğer Avrupalı lider eşlerini aradı. Diplomasiye göre, konuk "First Lady"lerin muhatabının Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül olmasına karşın, Gül rahatsızlığı nedeniyle Köşk'ten ayrılmadı ve Türkiye'yi ikinci First Lady Emine Erdoğan temsil etti.

'Devletli anneler' oradaydı
Toplantıya Sureyi Devlet Başkanı Beşar Esad eşi Esma Esad, Katar Emiri'nin eşi Nasser Al - Missned,Ürdün Kraliçesi Rania, Lübnan Cumhurbaşkanı Eşi Wafa Sleiman, Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilan'nin eşi Begüm Gilani, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'nin kızı Dr. Aisha Muammer Al Kaddafi, Azerbaycan Parlamento Başkan Yardımcısı Bahar Muradova, Suriye Devlet Bakanı Dr. Bashar Al Shaar, Ürdün Planlama Bakanı Suhair Ali, Suriye Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Dr. Diar Al Hajaref, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, AB İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşi Gülten Günay, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in ABD'li eşi Anna Şimşek, Pakistan Milletvekili Asmai Arbab Alamgir, Pakistan Milletvekili Nuzhat Sadık, Sakıp Sabancı'nı eşi Türkan Sabancı, gelini Nebahat Koç Sabancı ile Başbakan Erdoğan'ın kızları Sümeyye Erdoğan ve Esra Albayrak Erdoğan, Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu katıldı. Aralarında Sami Yusuf'un da bulunduğu yerli ve yabancı çok sayıda sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcisi de toplantıda hazır bulundu.

BM Filistinli Mülteciler Yardım ve Çalışma Örgütü Yüksek Komiseri Karen Koningin Abuzayd ve Antonio Banderas'ın gönderdiği görüntülü mesajın yayınlanmasıyla başlayan toplantı, Filistin'le ilgili bir sinevizyon gösterisiyle devam etti.

Masumiyet öldü, yaşasın insani yardım
Toplantının açılış konuşmasını yapan Emine Erdoğan, siyasi kimliğinden çok annelik duygularını ön plana çıkardı. "Biz burada konuşurken bir masum kadın, bir bebek daha ölüyor. Çocukların ölümü masumiyetin ölümüdür. Masumiyetin ölümü de insanlığın çöküşüdür" diyen Erdoğan'ın bu ifadesi, Ürdün Kralı II.Abdullah'ın Filistin asıllı eşi kraliçe Raina'nın bir süre önce basına yansıyan sözleriyle benzerlik taşıyor.

Konuşmasını son günlerde tekrarlanan ve aşırı duygusallık içeren ifadelerle süsleyen ve siyasetten uzakta bir noktaya taşıyan Erdoğan, Gazze'de yaşanan insanlık dramını anlatırken gözyaşlarından ve Nâzım Hikmet'in dizelerinden yardım aldı. AKP'nin Gazze'de çözüm için önerdiği barışçıl ve demokratik arabuluculuk modeline uygun bir konuşma yapan Erdoğan, Kuran, Tevrat ve İncil'den örnekler vererek, konuşmasını AKP'nin iade-i itibarda bulunduğu Nâzım Hikmet'in "Kız Çocuğu" şiirini okuyarak tamamladı. Gazze için uluslararası bir tepkinin ortaya konması gerektiğini söyleyen Erdoğan, bu konuda insani yardım derneklerini işaret ediyor. AKP'nin desteklediği isimlerin başı çektiği yardım kuruluşları arasında Can Suyu, Kimse Yok mu Derneği, Deniz Feneri ve İHH bulunuyor.