Elektronik kelepçe geliyor

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Yasası'nda değişikliğe giderek elektronik kelepçe yöntemine geçiyor. Adalet Bakanı Sadullah Ergin tutukluluğun uzun sürdüğü yönündeki eleştiriler üzerine yasa değişikliğine gittiklerini açıkladı.

Ergenekon gibi tutukluluğun yıllarca sürdüğü davaların yoğun eleştiriler alması üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Bu konuda önemli bir yasa değişikliği hazırlıyoruz. Avrupa ve ABD’deki gibi tutuklulara elektronik kelepçeli denetim uygulanacak” dedi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin dün bir televizyon programında Ceza İnfaz Yasası’nda yıl sonuna kadar değişikliğe gidileceğini açıkladı.

1 Ekim’deki Türkiye Büyük Millet Meclisi açılış konuşmasında Abdullah Gül, “Tutukluluk sureleri, fiili mahkumiyete dönmesin” uyarısını yapmıştı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin dün “Bu eleştirileri, dikkate alıyoruz. Önemli bir yasa değişikliği hazırlıyoruz” diyerek değişiklikleri söyledi. Buna göre, ABD ve Avrupa’daki gibi tutuklulara elektronik kelepçeli denetim uygulanacak. Böylece ayak bileklerine takılan elektronik bilezikle zanlıların 24 saat boyunca nerede olduğu izlenecek. Zanlılar ihtiyaç olması halinde çağırılacak. Yeri bilindiği için kaçamayacak. Suçlular için hapis cezası yerine ceza süresi kadar okul, hastane, huzurevi gibi kamu kurumlarında çalışma uygulaması getirilecek. Açık cezaevlerine nakil kolaylaştırılacak. Elektronik kelepçe ve kamuda çalışma uygulamasının iyice dolan cezaevlerini de büyük ölçüde boşaltması bekleniyor.

(soL-Haber Merkezi)