Eğitimde sorunlar bitmiyor

Okullar açılalı bir haftadan fazla bir zaman geçmesine rağmen ülkenin dört bir yanından gelen haberler, eğitim sisteminde alarm çaldığını ortaya koyuyor.

soL (HABER MERKEZİ) Ülkemizde ilk ve orta dereceli okullar 8 Eylül tarihinde yeni eğitim öğretim dönemine başladılar. Okulların açılmasının ardından bir hafta geçti ancak, tadilat halinde olan, öğretmensiz, tuvaletsiz okul haberlerine halen ülkenin dört bir yanından her gün bir yenisi ekleniyor.

Erzurum'da Yeşilova köyünde öğrenim gören öğrenciler okulda öğretmenlerinin olmaması nedeniyle halen derslerine başlayamazken, köye öğretmen, haberlerin basında yer bulmasıyla bugün gönderildi. Köy muhtarı Zekai Filiz, okullarına henüz bir öğretmenin görevlendirilmediğini kaydederken bu nedenle, köydeki 12 öğrencinin okula başlayamadığını ve okulun kapalı olduğunu söylüyor. Filiz'in "Geçen yıl çok iyi bir öğretmenimiz vardı. Doğu görevini tamamladıktan sonra köyümüzden ayrıldı. Biz de yeni öğretmen atanmasını bekledik. Ancak okulların açılmasının üzerinden bir hafta geçti. Öğretmen ataması yapılmamasından dolayı öğrencilerimiz hala okula başlayamadı" şeklindeki sözleri özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eğitimin en önemli sorunlarından birine işaret ediyor. Öğrenciler biran önce okullarının açılmasını beklerken, yeni öğretmen görevine, durumun basında yer almasının ardından başladı. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları açıklamada, "Öğretmen, bir yanlışlık sonucu hem Yeşilova köyüne hem de merkezde görevlendirilmişti. Bunun fark edilmesi üzerine sadece Yeşilova'da görevlendirdik" dediler.

Başkentte de öğretmen sorunu
Türkiye'nin başkenti Ankara'da bir okulda da halen öğretmen krizi yaşanıyor. Etimesgut ilçesinde Kadri Suyabakan İlköğretim Okulu'nda bir sınıfta hala öğretmen bulunmaması nedeniyle 50 kadar öğrenci okula başlayamadı. Sorunun ne zaman çözüleceğine dair yetkililer tarafında bir bilgi verilmezken, veliler "Öğretmen isteği yazısının gönderildiğini söylüyorlar ama hala bir gelişme şok. Türkiye'nin başkenti Ankara'nın göbeğinde böyle oluyorsa, başka illerde neler olur" diyerek tepki gösteriyorlar.

Tuvalet için eve
Okullardaki problemler yalnız öğretmen açığıyla da sınırlı değil. Geçen hafta Pazartesi günü başlayan kimi okullarda halen tadilat sürerken, öğrenciler bundan dolayı mağdur okluyor. Malatya Melekbaba İlköğretim Okulu öğrencileri, okulun tuvaletleri tadilatta olduğu için tuvalet ihtiyaçları için eve gitmek zorunda kalıyorlar. Okulda eğitim öğretim döneminin başlamasına bir hafta kala depreme karşı güçlendirme çalışmaları başlatılması nedeniyle, okulun tuvaletleri de tadilata alındı. Öğrencilerin bir taraftan okulda tuvalet ihtiyaçlarını gidermeleri mümkün olmazken, öğrenciler, bahçe kapısının kapalı olması nedeniyle evlerine giderken de sorun yaşadıklarını belirtiyorlar. Okul yöneticilerinin güçlendirme çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığını, kısa süre sonra öğrencilerin okulun tuvaletlerini kullanabileceklerini söylemesi ise, öğrencilerin bir süre daha zorluk yaşamaya devam edeceğini gösteriyor.