Eğitimde piyasalaşma sürecinde son nokta: Üniversiteler borsaya açılıyor!

YÖK Kanunu Taslağı hayata geçerse Türkiye’de yabancı üniversite açılmasına izin verilecek, üniversitelerin borsada hissesini satmasının önü açılacak. “Kar amacı gütmeyen kurum” olarak tanıtılan vakıf üniversiteleri özel üniversiteye dönüştürülecek. YÖK, başını ağrıtan rektörlük seçimlerinden de kurtulmak istiyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından, görüş almak için Üniversitelerarası Kurul’a gönderilen yeni YÖK Kanunu Taslağı’nda, Harvard ve Yale gibi yabancı üniversitelere Türkiye’de kampus açma izni verildiğini açıklandı. Taslak hayata geçerse özel üniversitelerin hisseleri de borsada satılabilecek.

Türkiye üniversite ithal edecek
Hebertürk’ün haberine göre, Taslakla ilgili konuşan Gökhan Çetinsaya, YÖK Kanunu Taslağı’yla birlikte Türkiye’de yabancı üniversitelerin açılmasına izin verileceğini söyledi. Açılan yabancı üniversiteler fakülde ya da kampus açtığında yurt dışından öğrenci getirmekle yükümlü olacak. Kontenjanının yüzde 25’ini ise Türk öğrencilere ayıracak.

Türk üniversiteleri de yurtdışında birim, kampus açacak. Ama açtığı yerin ya da geldiği yerin yasasına tabi olacak ve o ülkenin diplomasını alacak.

"Rektör seçilmesin atansın"
Rektörlük seçimlerinin üniversiteleri sosyal, etnik, dini bakımdan böldüğünü ve bu durumdan üniversitelerin bilimsel yapılarının zarar gördüğünü iddia eden Çetinsaya, seçimlerin tahribat yarattığını ve şahsi kanaatinin rektörlerin atanması yönünde olduğunu söyleyerek üç farklı model üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Çetinsaya üzerinde çalıştıkları modelleri şöyle anlattı, “İlki atama yöntemi. Bu modelde üniversite, rektör adayı için ilana çıkacak. Üç kişi seçilecek. YÖK Genel Kurulu bu üç adaydan birini rektör olarak seçecek. İkincisi karma model. Bu modelde ise üç rektör adayı akademisyenlerin oylarına sunulacak. Son model ise iki turlu seçim.”

Üniversiteler "resmen" kar kapısı olacak
Yıllardır "kar amacı getirmeyen kurum" olarak lanse edilen “vakıf üniversiteleri” de yeni düzenlemeyle birlikte özel üniversiteye dönüşecek. Kar elde edebilecek.