Eğitimde piyasalaşma hız kesmiyor: DTÖ üniversitelerde kürsü kuruyor

Son düzenlemelerle üniversiteleri borsaya açmaya hazırlanan ve her bulduğu fırsatta eğitimin piyasalaşmasında ciddi adımlar atan AKP iktidarı, şimdi de üniversiteleri Dünya Ticaret Örgütü’ne açıyor.

AKP iktidarı, üniversitelerde ticaret odalarına yönetiminde söz hakkı vermesinden sonra şimdi de Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) okullada kürsü açmayı hedefliyor. YÖK ile yaptığı anlaşma çerçevesinde DTÖ üniversitelerde kürsü açacak.

Yeni YÖK Kanunu Taslağı ile üniversiteleri borsaya açmaya çabalayan AKP hükümeti, son olarak üniversitelere gönderdiği yazıyla okullarda “Dünya Ticaret Örgütü Kürsüleri”nin kurulmasına ön ayak oldu.

DTÖ ile YÖK arasında geliştirilen program çerçevesinde “gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde ticaret konusunda akademik çalışmaları ve etkinliklerin” desteklenmesi amaçlanıyor. 2009 yılından bu yana geliştirilmekte olan program çerçevesinde üniversiteler aracılığıyla uluslararası ticaretin geliştirilmesi hedefleniyor.

Konuyla ilgili YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya imzasıyla Marmara Üniversite’sine gönderilen yazıda, DTÖ’nün görev alanına giren konularda çalışma yapmak üzere kürsüler kurulmasının YÖK tarafından desteklendiği dile getirildi.

DTÖ tarafından kurulan bir danışman kurulunun başvuruları değerlendireceğinin belirtildiği yazıda, kazanan üniversitelere 4 yıl boyunca 50 bin İsviçre Frangı yardım yapılacağı kaydedildi.

Eğitimde piyasalaşma hız kesmiyor
“Üniversite harçlarını kaldırdığını” ilan ederek sosyal sorumluluk anlayışını yerine getirdiğini kamuoyuna duyuran AKP, biçimde değil özde yaptığı düzenlemelerle aslında bulduğu her fırsatta eğitimi piyasalaştırıyor.

AKP hazırladığı Yeni YÖK Kanun Taslağı sayesinde üniversite yönetimlerinin mütevelli heyetlerine bırakılmasıyla beraber, üniversiteler iş adamlarının, sanayicilerin ve tüccarların yöneteceği bir kuruma dönüştürülmüş olacak. Bu uygulamayla birlikte üniversitelerin, üniversite-sanayi işbirliği adı altında bilimsel faaliyet yürüten kurumlar olmaktan çıkarılarak, piyasa mantığıyla tam uyumlu kurumlar haline getirilmesi yönünde büyük bir adım atılmış olacak. Bu bağlamda DTÖ ile kurulan işbirliği sayesinde ise üniversiteler uluslararası ticari ilişkilerin önemli aktörü haline gelmiş olacak.

1995 yılında ülkeler arasındaki çok taraflı ticaret ilişkilerini düzenlemek amacıyla kurulmuş olan DTÖ’nün YÖK desteğiyle üniversitelerde kürsü sahibi olması, bu kurumların sermayenin çıkarları doğrultusunda kâr amacı güden ticarethanelere dönüşmesi yönünde önemli bir katkı sağlayacağı tahmin edilmekte.

(soL- Haber Merkezi)