Eğitimde kooperatifleşmenin önü açıldı!

AKP 4+4+4 atağından sonra, eğitim sistemine kooperatifçiliği de getiriyor. Gümrük ve Sanayi Bakanı Hayati Yazıcı velilerin ve öğretmenlerin kooperatif kurup okul açabileceklerini açıkladı. İlk kooperatifin vizeyi aldığı öğrenildi.

Bakan Hayati Yazıcı bundan sonra velilerin ve öğretmenlerin kooperatif kurarak okul açabileceğini söyleyerek, “Temmuz ayı içerisinde 1 eğitim kooperatifinin kuruluşuna izin verdik. Bunun yanı sıra birkaç eğitim kooperatifinin de kuruluş çalışmaları devam ediyor” dedi.

Yazıcı, eğitim kooperatiflerinin faaliyette bulunabileceği alanları okulöncesi eğitim, ilk ve ortaöğretim ve özel eğitim okulları ile motorlu taşıt sürücü kursları, öğrenci etüt eğitim merkezleri, ortaöğrenim veya yükseköğretim özel öğrenci yurtları ve misafirhaneleri açmak, işletmek bilim, kültür, spor ve sanat dallarında yaz okulları ve benzeri kamplar açmak, seminer, kongre, sempozyum düzenlemek ve desteklemek eğitim ve öğretim bursları vermek olarak açıkladı.

Kurulacak kooperatiflere devletin kredi desteği sağlayacağı, okulların yönetimi tamamen veli ve öğretmenlerin elinde olacağı öğrenildi.

Bakan Yazıcı, yeni eğitim sisteminin sorunlarının aşılmasında kooperatif ortaklık modelinden daha etkin yararlanılması gerektiğini ileri sürerek, “Bunun için vatandaşlarımızı kooperatif ortaklık modeli çerçevesinde eğitim kooperatifi kurmaya davet ediyorum” dedi.

Kooperatif ne anlama gelecek?
Eğitimin gerici bir içerik kazandırılması ve piyasa mantığıyla uyumlulaştırılması açısından 4+4+4 düzenlemesi ile büyük bir adım atan AKP’nin bununla yetinmeyeceği anlaşılıyor.

“Yeni kooperatiflerin yönetimi tamamen velilerin ve öğretmenlerin elinde olacak” söylemi bir yandan devletin eğitim alanındaki sorumluluklardan kaçarak,bu sorumlulukları halka devredeceği anlamına gelirken diğer yandan AKP’nin toplumda biriktirdiği gericiliği özgür bırakmak istediğini gösteriyor.

Zira AKP’nin eğitim alanındaki yeni silahı “Halk böyle istiyor” demagojisi. Daha önce de imam hatiplere dönüştürülecek okulların “talebe göre” yeniden düzenleneceği duyurulmuştu.

(soL-Haber Merkezi)