Eğitim Bakanı pek pişkin

700 bine yakın öğretmenin bilgilerinin bir paylaşım sitesinde yayınlanmasına ilişkin tartışmalar devam ederken bakanlık yetkilileri "bir şey yok"ta ısrarlı.

soL (HABER MERKEZİ) Eğitim-Sen, yazılı bir açıklama yaparak, öğretmenlerin kimlik bilgilerinin çalınarak bir paylaşım sitesinde yayımlanmasının sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) olduğunu ifade etti.

Eğitim-Sen açıklamasında, MEB tarafından uygulamaya konulan ve eğitim alanında çok sayıda hizmetin bilgisayarla sanal ortama taşınmasını sağlayan İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetim Bilgi Sistemi'ndeki (İLSİS) tüm verilerin bir paylaşım sitesinde paylaşıma açılması "büyük bir skandal" olarak değerlendirildi. Basına yansıyan haberlerde, binlerce öğretmenin adlarının, çalıştıkları okulların ile TC Kimlik Numaraları'nın yer aldığı bilgilerin, ABD merkezli rapidshare.com adresine yüklendiği ortaya çıkmıştı.

"Çelik istifa etmelidir"

Eğitim-Sen, öğretmenlere ait bilgilerin sadece il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bulunması gerektiğini, adı geçen paylaşım sitesinde bu bilgilerin yer almasının "daha sonra kimi çevreler tarafından art niyetli olarak kullanılmasına davetiye çıkardığı"nı belirterek, MEB'e şu soruları yöneltti: "Özenle saklanması gereken böylesine önemli bilgiler nasıl çalınmış ve bir paylaşım sitesi aracılığıyla kullanıma nasıl açılmıştır? Yeterli güvenlik önlemi almayıp, bu bilgilerin çalınmasına neden olan MEB yetkilileri hakkında ne tür işlemler yapılacaktır?"

Yaşanan bu olayın, merkezinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın bulunduğu büyük bir skandal olduğunu vurgulayan Eğitim-Sen açıklamasında, "Dolayısıyla yaşanan bu vahim olayın sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığı ve bu bakanlığın başında bulunan Hüseyin Çelik'tir. Başka ülkelerde olsa ilgili bakanın istifa etmesi ile sonuçlanacak olan bu büyük skandal karşısında sessiz ve tepkisiz kalmayacağız. Eğitim-Sen, sorumlular bulununcaya kadar bu işin peşini bırakmayacaktır" denildi.


MEB: Bilgiler özlük bilgileri değil

MEB, kurumun Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği aracılığıyla, basında çıkan haberlere yanıt verdi. Konuyla ilgili incelemelerin devam ettiğini ifade eden MEB, "Bunun yanında teknik düzeydeki incelemeler sonuçlanmadan herhangi bir görüş ortaya koymak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından yerinde görülmemektedir" dedi. MEB, adı geçen paylaşım sitesindeki bilgilerin, kişisel özlük bilgileri olmadığını öne sürererek, "Bu bilgiler gerek eğitim sendikaları gerekse TÜİK, SGK gibi kurumlarla da resmi yazışmalar çerçevesinde paylaşılan bilgilerdir" iddiasında bulundu.


"İsrail iddiaları gerçek değil"

MEB açıklamasında, "bilgilerin yurtdışında tutulması ve yedekleme işleminde başka ülkelerden destek alınması" iddialarının da gerçek dışı olduğunu ifade edilerek, MEB'in "bilişim altyapısının, günümüz teknolojilerine uygun olarak ülkemiz sınırlarında uygun yerlerde yer aldığı" belirtildi. Konunun İsrail ile ilişkilendirilmesine yönelik olarak da, MEB, "iddia tamamen hayal ürünü ve gerçek dışıdır" değerlendirmesinde bulundu.

MEB'in "hayal ürünü ve gerçek dışı olarak" değerlendirdiği iddialar, basında şu sorularla yer almıştı: "RADWIN adlı şirket, Millî Eğitim Bakanlığı'nın okulları internet ağı kurmak, okulları birbirine bağlamak, sistem satmak için, üç-dört aydır Millî Eğitim Bakanlığı'na baskı yapıyor mu? Bu şirketin merkezi Tel Aviv değil mi? Şirket, Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği üzerinden ne tür girişimlerde bulundu? Amacına ulaşırsa, bütün çocuklarımızın kişisel bilgileri Tel Aviv'de depolanmış olmayacak mı?"