Economist deyince olay oldu

Economist dergisinde yazdığı ve Tayyip Erdoğan’ı eleştirdiği yazı Türkiye’de çok tartışılan yazar Amberin Zaman, “yazımın özgün bir yanı yok, benzerleri her gün Türk basınında çıkıyor” dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Geçen hafta İngiliz Economist dergisinde "Kaygılandıran Tayyip Erdoğan" başlıklı Erdoğan'ı eleştirdiği yazısı başta Tayyip Erdoğan olmak üzere AKP'lilerden tepki gören Amberin Zaman, benzer yazıların her gün Türk basınında yer aldığını söyledi.

Yazıda Erdoğan "Cesur reformları ile 2005'te AB ile üyelik müzakerelerinin başlamasına katkıda bulunan, ideolojik davranmayan pragmatik lider mi? Yoksa müdahaleci ve AKP'ye İslamcı kökleri nedeniyle darbe vurmaya can atan generalleri 2007'deki seçim zaferinin ardından türbanı üniversitelerde serbest bırakmaya çalışarak kışkırtan, dogmacı ve ani tepki gösteren Erdoğan mı?" sözleriyle eleştiriliyor ve kendisine "yol gösteriliyor"du.

Erdoğan'ı reformları askıya aldığı, anayasayı değiştirme sürecini kötü yönettiği, ekonomi konusunda vurdumduymaz davrandığı, gittikçe milliyetçi bir çizgiye büründüğü gibi sebeplerden eleştirdiklerini söyleyen Amberin Zaman, "Buna benzer görüşler her gün çarşaf çarşaf Türk basınında çıkıyor. The Economist'te geçen hafta çıkan eleştirisel yazımın maalesef en ufak özgün bir yanı yok. AKP ve Erdoğan'a yönelik, merkezimiz Londra'da belirlenen herhangi yeni bir stratejinin de ürünü değil" dedi.

Zaman, "Tayyip Erdoğan eski performansını yeniden yakalasın, sadece The Economist değil, Türk olsun yabancı olsun sanırım objektif olan her medya organı kendisini takdir edecektir. Yeter ki o günler gelsin" diye ekledi.

Zaman Gül'e yakın iddiası
Öte yandan, Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan, köşesinde Amberin Zaman'ın Abdullah Gül'e yakın olduğunu, o yüzden bu kadar ağır bir eleştiri yazdığını iddia etmişti. Zaman, bu iddiayla ilgili olarak "Abdullah Gül'e gelince kendisine duyduğum -yakınlığımdan ziyade- sonsuz saygım, yazılarımda Tayyip Erdoğan'ı değerlendirirken ancak şu şekilde cereyan ediyor. 'Eğer Abdullah Bey hükümette kalsaydı daha iyi olmaz mıydı?' Bu da pek orijinal bir fikir değil" şeklinde konuştu.

Amberin Zaman, Abdullah Gül Çankaya'ya çıktığından beridir Köşk'e gitmediğini ve kendisiyle mülakat yapmadığını belirtti.