Ebola salgınında karaborsa alarmı

Ebola salgını karşısında yetersiz kalınması nedeniyle WHO yetkilileri, sağ kalan hastaların kanından elde edilen serumların karaborsaya düşme ihtimalinden endişe ediyor.

(soL - Dış Haberler) Ebola salgınıyla mücadelede yetersiz kalınması, hastaların tedavi umuduyla karaborsaya yöneleceği endişesine neden oldu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hastalıktan sağ kalabilen az sayıda kişinin kanının karaborsada satılmaya başlaması tehlikesine dikkat çekti.

Hastalığın tedavisinde henüz kesin olarak etkili bir yöntem bulunamamış olması, salgından kurtulanların kanından elde edilen protein temelli örneklerden üretilen seruma olan talebi artırıyor. Serum antikor üretimini artırarak hastanın hayatta kalma süresini uzattığı ve az sayıda üretilebildiği için oldukça değerli.
Serumun karaborsada satılmaya başlamasının yaratabileceği en büyük tehdit, bu yolla başka ölümcül hastalıkların bulaşma olasılığı. Bunun yanı sıra serumun bazı hastalarda anafilaktik şoka neden olarak alerjik reaksiyonu tetiklemesinden endişe ediliyor.

WHO Genel Direktörü Margaret Chan Cenevre’de bir basın toplantısında, “Gerekli standartlar gözetilerek hazırlanmamış ve düzgün testlerden geçmemiş serumları almamak hastaların lehine, çünkü serumun alındığı kanda başka bulaşıcı hastalıklar olabilir,” açıklamasında bulundu.