Dursun Çiçek'e 'Ergenekon' tazminatı

Anayasa Mahkemesi, 3 yıl 3 ay tutuklu kalan Dursun Çiçek’in bireysel başvurusu üzerine Ergenekon davasında, tahliye taleplerinin “formül gerekçelerle” reddedilmesini ihlal saydı ve 3 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

Yasadışı örgüt üyelerinin davalarında, 10 yıla kadar uzayan yargılamalar yapan ağır ceza mahkemelerinin, sanıkların tahliye taleplerini her duruşmada hiçbir somut gerekçe göstermeden "kes-yapıştır" yaparak, "Dosya kapsamına göre tutukluluklarının devamına" diyerek reddetmelerini hak ihlali sayan Anayasa Mahkemesi (AYM) Dursun Çiçek’in Ergenekon davasında, tahliye taleplerinin "formül gerekçelerle" reddedilmesini ihlal saydı ve tazminatla cezalandırdı.

AYM, "Mahkeme, dosya üzerinde genelleme yapılarak, dosyanın geneline bakıp sanık kaçabilir varsayımı ile tutuklamanın devamına karar veremez. Bir kişinin gerekçeden tamamen yoksun bir yargı kararıyla tutuklanması ve tutukluluğun uzatılması kabul edilemez" dedi. Çiçek’in 3 yıl 3 ay boyunca tutuklu kaldığı vurgulanan kararda, "Başvurucunun tahliye taleplerinin ve tahliye taleplerinin reddi üzerine yaptığı itirazlarının formül gerekçelerle reddedildiği ve uzun bir süredir tutuklu olduğu yönündeki şikâyetlerinin kabul edilebilir olduğu" belirtildi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, AYM Ergenekon davası sanıkları Dursun Çiçek ve Levent Ersöz’ün bireysel başvuruları üzerine uzun tutukluluktan ihlal verirken, davada makul sürede yargılanma hakkının ihlal edilmediğine" hükmetti.

AYM’nin ihlal ve tazminat kararları üzerine, terör suçu başta olmak üzere, mahkemelerin tutuklama kararı verirken de tutukluluğun devamı kararlarında da "kaçma, delileri karartma, yeniden suç işleyerek kamu düzenini bozma" gibi tutuklama nedenlerinin devam ettiğini somut gerekçelerle göstermeleri gerekecek. Aksi halde mahkemeler gerekçesiz uzun tutukluluk nedeniyle AYM’den ihlal alabilecek.