Durak'ın "etik" başvurusu

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, Kamu Görevlileri Etik Kurulunca, eşi Fahriye Durak'a ait taşınmazı avantajlı bir duruma getiren imar planı değişikliğine ilişkin iş ve işlemlerle ilgili ''dürüstlük ve tarafsızlık'' ile ''çıkar çatışmasından kaçınma'' ilkelerine aykırı davrandığına ilişkin verilen kararla ilgili olarak avukatı aracılığıyla…

ADANA (A.A.) Durak'ın avukatı Umut Tamer Topuz, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakuş ile birlikte geldiği Adana nöbetçi Bölge İdare İdare Mahkemesine, Ankara nöbetçi İdare Mahkemesine gönderilmek üzere Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun 2008/97 dosya numaralı kararı ile Kamu Görevlileri Etik Kurulunun iptali istemiyle hazırladıkları dava dilekçesini verdi.

Topuz, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun Aytaç Durak ile ilgili ''etik olmayan'' bir karar verdiğini öne sürdü.

Topuz, Kamu Görevlileri Etik Kurulunun kuruluş kanununda Anayasa'ya aykırılıklar bulunduğunu iddia ederek, ''bu aykırılıkları da verdiğimiz aynı dilekçede belirttik ve Etik Kurulu'nun iptal edilmesini talep ettik'' dedi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulunun, 2005 yılından bu yana aktif olduğunu ve 265 konuyu incelediğini belirten Topuz, daha sonra şunları kaydetti:
''Etik Kurulu kurulduğu tarihten buyana sadece Başkan Durak ile ilgili bir karar vermiştir. Yani etik kurulunun bir işlevselliği yoktur. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak 1 Aralık 2008 tarihinde AK Parti'den istifa etmiş, Etik Kurulu ise 4 Aralıkta konuyla ilgili inceleme dilekçesini gündeme almıştır. Bu açıdan baktığınız zaman burada bir iyi niyet olmadığı anlaşılıyor. Etik Kurulu kararı kesinlikle etik değil, hukuka da uygun değil. Tamamen siyasi gerekçelerle alınmış. Seçimler öncesinde yıpratmaya yönelik bir karar.''