"Dünyanın en iyi denizaltılarını aldık"

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Almanya'dan alınacak denizaltılar konusunda bir açıklama yaparak, Yunanistan'ın daha önce aldığı bu denizaltılarla ilgili sorun yaşadığı iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

soL (HABERMERKEZİ) Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ihale ile Alman HDW ve Marine Force ortak girişiminden alınacak olan denizaltıların teknik sorunları olduğu iddialarının asılsız olduğunu söyledi.

"Türkiye'nin alacağı denizaltılara sahip Yunanistan'ın çeşitli mühendislik problemleri yaşadığına ilişkin ortaya atılan iddialar tamamıyla asılsızdır. Çünkü, Yunan donanması, bu bizim alacağımız denizaltıları, Mayıs ayında test ederek teslim almıştır'' diyen Bayar, iddiasını desteklemek için, Yunanistan'a ek olarak Güney Kore ve İtalya'nın da bu denizaltıları tercih ettiğini, çünkü bunların dünyanın en iyi denizaltıları olduğunu ileri sürdü.

Yunanistan denizaltıları almayabilir
Yunanistan'da yayınlanan To Thema gazetesinde yer alan haberde, yapılan testlerde denizaltının periskopunun 3 milden daha süratli gidildiğinde nişan alamadığının, makinelerinin çok ses çıkardığının ve bu nedenle kolay saptandığının, aynı zamanda hidrolik sistemin su aldığının görüldüğü belirtilmiş, Yunanistan Savunma Bakanlığı'nın, bu arızaların giderilmemesi halinde, 2 milyarlık bir proje olan denizaltıları teslim almayacağı ileri sürülmüştü.

Denizaltılar Gölcük'te inşa edilecek
Bayar, Alman firmasına verilen ihaleyle ilgili olarak, "toplamda proje bedelinin yüzde 80'i Türkiye'de sanayi katılımı ve off-set olarak gerçekleştirilecek" dedi. Denizaltıların sadece tasarımının satın alınacağını, bunun dışındaki her şeyin Türk Savunma Sanayii firmalarında imal edileceğini vurgulayan Bayar, denizaltıların altı tanesinin Gölcük Tersanesi'nde üretileceğini ve denizaltılara, başta Aselsan olmak üzere tamamıyla Türk şirketlerinin ürettiği silah ve ekipmanların konacağını belirtti.