DTP'den koruculukla ilgili araştırma önergesi

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan son olarak Mardin'deki katliamla bir kez daha tartışılmaya başlanan koruculuk sistemi ile ilgili soru önergesi verdi.

soL (HABER MERKEZİ) DTP Şırnak Milletvekili Hasip kaplan ve 20 arkadaşı, Mardin'in Mazıdağı Bilge Köyü'nde 44 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın ardından tartışılmaya başlanan koruculuk sistemi ile ilgili araştırma önergesi verdi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde Mardin'deki katliamın ardından köy koruculuğu sisteminin sorgulanması gerektiğine işaret edildi.

Önergede 1985'ten beri Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da uygulanmaya başlayan köy koruculuğu ile ilgili çarpıcı rakamlara yer verildi. 22 ilde 47 bin 819 geçici köy korucusu, 32 ilde 24 bin 88 gönüllü köy korucusu olmak üzere toplam 71 bin 907 korucunun görev aldığı, sadece Nisan 2003'ten sonra 2 bin 376 köy korucusu hakkında adli suçlar nedeniyle yasal işlem yapıldığı ifade edildi.

"Kamuoyunda koruculuk sistemeninin lağvedilmesine yönelik beklentiler var" denilen önergede ""koruculuk sisteminin yol açtığı tahribatların neden ve sonuçlarıyla birlikte araştırılması ve aynı zamanda bu sistemin lağvedilmesi" başta olmak üzere, alınacak önlemlerin tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.